Članak

Optuženi bio daleko od Stupnog Dola

22. Jula 2013.00:00
Na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću, optuženom za zločin počinjen na području općine Vareš, svjedok Anton Safner je rekao kako je na dan napada na selo Stupni Do optuženog vidio na brdu Perun.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, Safner je ispričao da je 22. ili 23. oktobra 1993. godine bio na položaju na brdu Perun kada je začuo pucnjavu iz pravca Stupnog Dola. Dodao je da je na tom mjestu vidio optuženog Čurtića.

“Morao sam ga vidjeti jer sam pored njegovog rova išao po vodu”, pojasnio je svjedok.

Na upit Sudskog vijeća koliko je puta tog dana vidio optuženog, svjedok je odgovorio da ga je vidio “više puta”.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Čurtića da je, kao vodič dijela jedinice “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 23. oktobra 1993. – nakon što je izvršen napad na selo Stupni Do – udarao i pljačkao civile.

Čurtić je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu 31. oktobra 2011. osuđen na pet i po godina zatvora. Vrhovni sud Federacije BiH u maju ove godine ukinuo je ovu presudu, te naložio ponovno suđenje.

Svjedok Safner je rekao da se s položaja na kojem je on bio nije mogao vidjeti Stupni Do, već da se samo čula pucnjava iz tog pravca.

”Od Peruna do Stupnog Dola moguće je doći samo terenskim vozilom. Treba oko dva sata da se stigne jer je teren gdje nema ceste”, kazao je on.

Na pitanje tužioca Seada Kreštalice zašto je u ranijem iskazu naveo da je potreban jedan sat od Peruna do Stupnog Dola, svjedok je odgovorio da je to njegova procjena, te da je možda tada tako procijenio.

Suđenje je formalno počelo iznova jer je došlo do promjene jednog člana Vijeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English