Čurtićev udarac u lice

19. Aprila 2016.00:00
Na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću za zločine počinjene 1993. na području Vareša, svjedokinja Tužilaštva se prisjetila kako ju je optuženi udario čizmom u lice.

Svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Muamera Mahmutović je prepoznala optuženog Ermina Čurtića u sudnici i kazala da su joj se “noge odsjekle” kada ga je vidjela u čekaonici.

Prisjetila se kako se jednog jutra, s dva maloljetna sina i sa ostalim mještanima naselja, nalazila u podrumu kuće u Stupnom Dolu (općina Vareš).

Mahmutović je vidjela vojnike jedinice “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su pretraživali sprat kuće, a onda su sišli u podrum.

“Došao je ovaj dotični s krvavim nožem da zakolje mog mlađeg sina Mahira. Kada je ugledao moje zlato, opsovao mi je majku i zatražio je zlato od mene. On je uzeo to i onda su nas istjerali napolje. Poredali su nas u jedan red. Optuženi je došao i udario me čizmom u lice”, prisjetila se svjedokinja.

Mahmutović je ispričala da je vidjela Fikreta Likića zaklanog ispred kuće, nakon čega su ubijeni i Edin Mahmutović i Mehmed Likić.

Vojnici su, prema svjedokinji, preživjele civile zaključali u objekat u dvorištu, koji su zapalili. Dodala je da su vojnici mrtva tijela bacili na jednu od kuća koja je gorjela.

“Kada su zapalili dio u kojem smo bili, ti vojnici su otišli. Iza vrata smo našli sjekiru i razvalili smo vrata, tako da smo uspjeli da izađemo vani. Bilo je 12 do 15 mještana”, rekla je ona.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Čurtića da je, kao vodič dijela jedinice za posebne namjene “Maturice” HVO-a, 23. oktobra 1993. godine učestvovao u napadu na Stupni Do i Vareš Majdan, nečovječno postupajući i pljačkajući civile.

Vrhovni sud Federacije BiH je u julu prošle godine ukinuo presudu kojom je Čurtić 2013. bio osuđen na pet i po godina zatvora, te odlučio da se postupak protiv njega vodi iznova.

Svjedok Besim Parangalaj je kazao da u cijelosti ostaje kod izjave koju je dao na suđenju u decembru 2012. godine. Napomenuo je da mu je u Stupnom Dolu optuženi uzeo novac, a dva vojnika su mu uzeli nakit.

“Pištolj sam dao vojniku u autu kasnije, kada su nas krenuli voziti u srednju školu. Pištolj mi je bio za pasom. Pištolj sam dao jer sam se plašio da ću imati neke posljedice”, dodao je on.

Suđenje će se nastaviti 10. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija