Članak

Završen dokazni postupak za zločine u Varešu

U Kantonalnom sudu u Sarajevu završen je dokazni postupak na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću za zločin počinjen na području općine Vareš. Iznošenje završnih riječi zakazano je za 27. juni.

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva pročitana su imena više od 40 svjedoka koji su ranije svjedočili na suđenju Čurtiću, čime su završili dokazni postupak. Odbrana nije imala novih dokaznih prijedloga.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Čurtića da je, kao vodič dijela jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 23. oktobra 1993. učestvovao u napadu na Stupni Do i Vareš Majdan, nečovječno postupajući i pljačkajući civile.

Vrhovni sud Federacije BiH je u julu prošle godine ukinuo presudu kojom je Čurtić 2013. bio osuđen na pet i po godina zatvora, te odlučio da se postupak protiv njega vodi iznova.

Postupak protiv Čurtića vodi se od 1996. godine. On je u oktobru 2011. bio osuđen na pet i po godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i nakon obnovljenog suđenja je 2013. donesena ista presuda.

Emina Dizdarević Tahmiščija