Članak

Prijavljeno odvođenje podstanarke

18. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja Asimu Kadiću, optuženom za zločin u Visokom počinjen u junu 1992. godine, svjedok Izet Šukrija ispričao je pred Kantonalnim sudom u Zenici kako je policiji bilo prijavljeno da je optuženi odveo jednu ženu.

This post is also available in: English

Šukrija, koji je u to vrijeme bio policajac, kazao je da mu je komšija Rajko Dabić, kod kojeg je stanovala oštećena, prijavio da je Asim Kadić zvani Kadija odveo podstanarku.

“Ja sam bio u dežuri. Rajko je došao i rekao da je Kadija odveo njegovu podstanarku jer ona nekome šalje signale. Tražio je da je idem tražiti. Nisam mogao napustiti rejon pa sam ga odveo u glavni SUP, gdje je dao izjavu. Taj dan nisam vidio ni tu ženu ni optuženog. Kasnije je Rajko pričao da je ona došla i da je bila silovana”, ispričao je Šukrija.

Optužnica tereti Kadića da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), silovao jednu žensku osobu. Prema navodima optužnice, on je ovu osobu izdvojio iz grupe ispred jedne kuće i odveo je na obližnje brdo rekavši da mora poći s njim da je “nešto ispita, i da će je odmah vratiti”.

Oštećena će u nastavku suđenja, zakazanom za 16. septembar, dati iskaz u svojstvu ugroženog svjedoka, bez prisustva optuženog.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English