Grad: Visoko

Sud-BiH2-1024x683.jpg

27. Maja 2016.
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mevludina Topalovića zvanog Top zbog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva na području općine Visoko u junu 1992. godine. Prema navodima Tužilaštva, Topalović je u junu 1992. godine, naoružan automatskom puškom, zajedno s grupom vojnika došao u visočko naselje Hlapčevići, gdje su opkolili kuće mještana srpske nacionalnosti. Iz kuća, kako […]


20. Novembra 2014.
Odbrana Asima Kadića zatražila je od Vrhovnog suda Federacije BiH ukidanje ili preinačavanje prvostepene presude kojom je njihov branjenik osuđen na četiri godine zatvora za zločin počinjen u Visokom, dok je Federalno tužilaštvo zatražilo odbijanje žalbe.


10. Aprila 2014.
U selu Kološići kod Visokog, u junu 1992. godine je na pragu kuće ubijeno šest članova porodice Vuković. Za BIRN – Justice Report jedini preživjeli svjedok ispričao je šta se dogodilo njemu i njegovoj porodici. Unatoč počinjenom zločinu, i 22 godine kasnije još niko za to nije odgovarao.


8. Aprila 2014.
U nastavku suđenja pred Okružnim sudom u Bijeljini, svjedok Odbrane Jusuf Muharemović je kazao da se optuženi Nezir Merdžić od maja do novembra 1992. godine nalazio u selu Hrnjčići (opština Bratunac), koje je preko 15 kilometara udaljeno od Glogove.