Članak

Dokazi iz 21 masovne grobnice

15. Jula 2013.00:00
Ekspert za forenzičku arheologiju Richard Wright posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da tokom ekshumacija 21 masovne grobnice povezane sa padom Srebrenice nije pronašaoništa što bi ukazivalo da su u njima pokopane osobe koje su poginule u borb

This post is also available in: English

i.

“Nisam pronašao takve naznake. Sva tijela koja sam vidio bila su u civilnoj odjeći. Smatrao sam da su svi civili”, rekao je australijski profesor Wright, koji je od 1998. do 2000. vodio tim Haškog tužilaštva za ekshumacije.

Tužioci su tokom Wrightovog iskaza predočili fotografije posmrtnih ostataka sa povezima za oči i ruke ekshumiranih iz grobnica.

Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu.

Wright je posvjedočio da je rukovodio iskopavanjem 21 grobnice, od kojih je iz osam njegov tim ekshumirao sva tijela, dok su iz ostalih posmrtne ostatke naknadno iznijeli drugi timovi Tribunala.

Procijenio je da je u grobnicama pokopano ukupno 3.474 tijela, ali se, kada su ekshumacije bile dovršene, pokazalo da je tijela bilo više za “pet do deset odsto”.

On je potvrdio da je pronašao dokaze – poput poveza za oči i ruke, te čahura – koji su povezivali primarne grobnice, u blizini mjesta na kojem su Muslimani bili strijeljani, sa sekundarnim grobnicama u koje je VRS u jesen 1995. premjestila tijela u namjeri da prikrije zločin.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da su neka od pronađenih tijela u primarnim grobnicama donesena sa drugih lokacija. Wright je odgovorio da je utvrdio da je većina ubijena na tom mjestu po načinu na koji su ležala i broju čahura.

Nije, međutim, isključio mogućnost da su neke od žrtava ubijene na drugom mjestu, ali je insistirao da su, po dokazima, sva ubistva počinjena u isto vrijeme.

Na sugestiju da su u masovne grobnice mogli biti sahranjeni i muslimanski borci poginuli u pokušaju proboja iz Srebrenice šumom ka Tuzli, Wright je uzvratio da bi kod tijela pokupljenih sa tla bili vidljivi tragovi insekata, koje on u grobnicama nije pronašao.

On je precizirao da su od grobnica na kojima radio primarne bile samo one u Kozluku, na Crvenoj brani i u Glogovi, a prve dvije lokacije bile su i poprište egzekucija.

U grobnici u selu Glogova kod Bratunca – iz koje je 2000. ekshumirao 192 cijela tijela i 249 dijelova tijela – u posmrtnim ostacima pronađeni su metalni fragmenti bombi i parčići građevinskog materijala i vrata, što je istražitelje navelo na zaključak da su žrtve bili Muslimani koje su srpske snage ubile u skladištu u selu Kravica 13. jula 1995. godine.

Sa poprištem egzekucije u Kozluku, u blizini otpada fabrike “Vitinka”, po riječima Wrighta, leševe ekshumirane u sekundarnim grobnicama povezalo je staklo razbijenih flaša pronađeno na obje lokacije.

O forenzičkoj analizi poveza pronađenih u masovnim grobnicama koju je za Haško tužilaštvo obavila 2000. godine, svjedočila je i Susan Maljaars sa Holandskog forenzičkog instituta.

Poslije analize oko 400 uzoraka pronađenih u masovnim grobnicama i njihovoj okolini, Maljaars je potvrdila da su tkanine u primarnim i sekundarnim grobnicama, u većini slučajeva, podudarne.

Suđenje Mladiću nastavlja se 16. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English