Grad: Kozluk

Orahovac.Grobnica.jpg

24. Februara 2016.
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužiteljstva i Obrane pred Sudom BiH počelo je suđenje Srećku Aćimoviću, optuženom za genocid zbog pomaganja u strijeljanju 1.040 Bošnjaka zatočenih nakon pada Srebrenice.


15. Jula 2013.
Ekspert za forenzičku arheologiju Richard Wright posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da tokom ekshumacija 21 masovne grobnice povezane sa padom Srebrenice nije pronašaoništa što bi ukazivalo da su u njima pokopane osobe koje su poginule u borb


10. Jula 2013.
Na suđenju Ratku Mladiću, nekadašnji istražitelj Haškog tužilaštva Dean Manning odbacio je mogućnost da su u masovnim grobnicama povezanim s padom Srebrenice u julu 1995. bile pokopane osobe ubijene u borbama.


24. Juna 2013.
Na suđenju Ratku Mladiću, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Srećko Aćimović posvjedočio je da je u julu 1995. dva puta odbio naređenje za strijeljanje zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice koji su bili zatvoreni u školi u zvorničkom selu Ročevići.


13. Juna 2013.
Zaštićeni svjedok Tužilaštva RM-269 posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1995. bio u dvjema školama u selima kod Zvornika iz kojih je stotine zarobljenih Muslimana iz Srebrenice odveden