Članak

S mukom prizvana sjećanja

10. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja Franji Pravdiću, optuženom za zločin u Žepču, svjedok Safet Halilović izjavio je pred Kantonalnim sudom u Zenici da su braća Fejzić ubijena dok su kao zarobljenici bili na kopanju rovova.

This post is also available in: English

“Došlo je do pucnjave, i nastupio je haos. S još jednim zarobljenikom nosio sam tog ranjenog Fejzića do kuhinje u kojoj smo se hranili mi zarobljenici. Ne mogu se sjetiti detalja. Samo sam čuo da je neko iz mase vojnika rekao: ‘Eto mu ide brat, sad će sve pobiti’”, ispričao je Halilović. 

On je dodao da nije vidio ko je bio taj vojnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Ovaj svjedok je kazao da ostaje kod izjave koju je dao u istrazi, da se ne osjeća dobro i zamolio da ga ne vraćaju na te događaje. Vidno potresen, ponavljao je: “Nemojte me, molim vas, više pitati.”

Tužilac je nakon toga pročitao dio izjave u kojoj je Halilović naveo da je od drugih čuo da je vojnik koji je naišao bio brat poginulog Ivana Pravdića. 

Kako je naveo, Fejzići su ostali ispred kuhinje, a ostale zarobljenike su uputili prema jednoj kući.

“Pored nas je protrčao jedan vojnik, a od drugih sam čuo da je to brat poginulog Ivana Pravdića. Anto Budim je stao pred ljude i vikao: ‘Ubij prvo mene pa njih’, i tako nas zaštitio. Pokupio nas je u kamion, a kasnije smo se vratili po ubijenu braću, koju smo sahranili. O identitetu vojnika sam čuo kasnije u logoru, da je to Franjo Pravdić“, kazao je Halilović u istrazi.

On je naveo da ostaje kod ove izjave. 

Optužnica tereti Pravdića da je ubio ratne zarobljenike Edina i Ediba Fejzića u selu Orahovac u augustu 1993. godine. 

Nastavak suđenja zakazan je za 11. septembar.

Dženana Sivac


This post is also available in: English