Članak

Presuda Tadiću 5. jula

1. Jula 2013.00:00
Nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva i Odbrane, Okružni sud u Banjaluci zakazao je za 5. juli izricanje presude Miloradu Tadiću zvanom Brk, koji je optužen za zločin protiv civilnog stanovništva.

This post is also available in: English

Tužilac Branko Mitrović naveo je da je u potpunosti dokazano da je Tadić ubio Sejada Sivca u logoru Omarska sredinom jula 1992. godine. 

“Odbrana je tokom postupka izvela dva svjedoka koji su svjedočili kako bi zaštitili optuženog. Svjedok Jadranka Gavranović rekla je da je bila sama smještena u ‘bijelu kuću’ u kupatilo, i da je vidjela ubistvo Sivca. To je izjavila kako bi zaštitila optuženog. Svi ostali svjedoci su istakli da je u kupatilu cijelo vrijeme bilo više od 30 zarobljenika”, naglasio je tužilac Mitrović.

Mitrović je istakao da je očevidac ubistva Esad Mujkanović opisao ovaj događaj. 

“On je bio smješten na pisti u logoru Omarska i vidio je kada je došao ‘mercedes’ iz kojeg je izašao Tadić i naredio čuvaru da izvede Sivca iz ‘bijele kuće’. Kad ga je čuvar doveo, on ga je odveo iza kuće i poslije nekoliko sekundi čuo se pucanj iz pištolja, i više nikada nije vidio Sivca”, pojasnio je Mitrović.

Tadićev advokat Ranko Dakić rekao je u završnoj riječi da je siguran da njegov branjenik nije počinio ovaj zločin, kao i da Tužilaštvo to nije dokazalo.

“Događaji u Omarskoj su jedni od najistraženijih događaja u prethodnom ratu. O njima je napisano na stotine novinskih članaka, knjiga i saslušan veliki broj svjedoka. Nigdje se Tadić ne spominje. Tužilaštvo optužnicu zasniva na izjavi samo jednog svjedoka – Mujkanovića”, naglasio je Dakić.

On je dodao da je Mujkanović tokom svjedočenja rekao da je samo jednom u logoru vidio Tadića.

“Tadić je bio vozač Željka Mejakića, koji je bio šef policijskog obezbjeđenja logora Omarska, i svaki dan je tu dolazio”, naveo je Dakić.

Tužilaštvo i Odbrana su u završnim riječima zadržali suprotstavljene stavove u vezi sa datumom kada se ubistvo dogodilo. 

Mehmed Sivac, otac ubijenog Sejada, rekao je da ako je kriv, Tadić treba biti osuđen na odgovarajuću kaznu, jer će se tako poslati poruka mlađim generacijama.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English