Članak

Hakalović bio u rovu u Buturović Polju

1. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Odbrane je rekao da optuženi Senad Hakalović 16. aprila 1993. nije bio u Trusini kod Konjica, gdje je počinjen zločin, već u obližnjem Buturović Polju.

This post is also available in: English

Mušan Padalović, bivši vojnik 45. brigade ABiH, prisjećajući se 16. aprila, naveo je da je Hakalovića za vrijeme napada na Trusinu vidio u jednom od tri rova u Buturović Polju.

“Senad se nalazio na dijelu prema Majdanu, gdje nam je rov bio”, kazao je svjedok.

Padalović je pojasnio da je u jutarnjim satima, nakon što je počela pucnjava na tom području, otišao do rova nadređenog Edina Čolaka, gdje je među vojnicima vidio optuženog. Poslije sat vremena svjedok se, kako je ispričao, vratio do svog rova. On je dodao da je siguran da niko od njih nije učestvovao u akciji na selo Trusina.

Optužnica Tužilaštva BiH Hakalovića, nekadašnjeg vojnika 45. brigade ABiH, tereti da je bio u Trusini 16. aprila, te da je Ivanu Drlji rekao da s dvojicom vojnika pozove neke mještane, koji su kasnije strijeljani.

Za napad na Trusinu, kada je ubijeno 18 civila i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zajedno s Hakalovićem, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar”.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Vesne Budimir, svjedok je naveo da je sa brda Križ, koje se nalazi iznad Trusine, više sati pucano prema njihovim rovovima u Buturović Polju. Tužiteljica je potom upitala svjedoka ko je pucao ako je trajalo više sati, na što je on odgovorio da ne zna.

Na ovom suđenju, dovršeno je ispitivanje Edina Čolaka, koji je bio nadređeni vojnicima ABiH u Buturović Polju. On je kazao da je saznao da su brdo Križ napali pripadnici Prvog bataljona 45. brigade, vojnici iz Gornjeg Vakufa i jedinica “Zulfikar”, pojasnivši da tada nije znao da se napada Trusina.

Svjedok je ponovio da su njegovi vojnici za vrijeme napada bili u rovovima.

Suđenje se nastavlja 8. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English