Članak

Odvođenja iz logora Omarska

20. Juna 2013.00:00
U nastavku suđenja Miloradu Tadiću zvanom Brk pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, pročitani su iskazi dvojice svjedoka Odbrane koji su kazali da su tokom zatočenja u logoru Omarska vidjeli odvođenje Sejada Sivca.

This post is also available in: English

Odbrana je pročitala iskaze Ermina Strikovića, koji živi u Americi, te pokojnog Samira Hodžića, date 1996. godine na suđenju Dušku Tadiću pred Haškim tribunalom. Tadić je osuđen na 20 godina zatvora za zločine u Prijedoru.

Svjedok Striković je tada je izjavio da je u ljeto 1992. godine bio u radionici u logoru Omarska i da je vidio kako je Sejad Sivac dva puta odvođen na ispitivanje i vraćan u logor. 

Prema iskazu Strikovića, Sivac je zadnji put odveden 27. jula 1992. godine, nakon čega se više nije vratio.

Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci tereti Milorada Tadića da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Prijedor, sa još jednim policajcem, sredinom jula 1992. godine u logoru Omarska kod Prijedora ubio logoraša Sejada Sivca.

Hodžić je u izjavi rekao da je, tokom zatočenja u logoru Omarska, u radionici sa njim bio zatvoren i Sivac, kojeg je poznavao odranije. 

Prema Hodžićevom iskazu, Sivac je odveden iz radionice 27. jula 1992. godine oko 14.30. On je pojasnio da se tačno sjeća vremena jer mu je Sivac tada dao svoje dokumente i sat.

“Poslije toga, jedan vojnik me je odveo iza ‘bijele kuće’, gdje su bila naslagana četiri leša, jedan na drugi, i bili su okrenuti licem prema zemlji. Rekao mi je da ih okrenem i pitao da li ih poznajem. Rekao sam mu da ih ne poznajem, iako sam ih sve znao i među njima je bio i Sivac“, izjavio je 1996. godine Hodžić.

Suđenje Miloradu Tadiću biće nastavljeno 1. jula ove godine.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English