Članak

Kampanja protiv cenzure o ratnim zločinima

18. Juna 2013.00:00
U cilju zaustavljanja prakse anonimiziranja sudskih dokumenata i ograničavanja dobivanja audio i video zapisa sa suđenja pred Sudom BiH, Asocijacija izvještača sa suda (AIS) će organizovati kampanju pod nazivom „Stop cenzuri o ratnim zločinima“.

This post is also available in: English

Na sastanku AIS-a održanom u utorak, 18. juna u Sarajevu, dogovoreno je da će kampanja uključivati peticiju za građane te konferenciju za medije u cilju podizanja svijesti o problemu anonimizacije.

Dogovoreno je da će Balkanska istrživačka mreža u BiH na svom portalu postaviti anketno pitanje o tome da li građani žele da dobivaju potpune informacije o suđenjima za ratne zločine kroz pisane medije, radio i televiziju, što trenutno ograničava anonimizacija kao i praksa Suda BiH da izdaje audio i video zapise sa ročišta samo u trajanju o deset minuta.

Istovremeno, dogovoreno je da će se postaviti bilboardi po gradu sa brojem na koji građani mogu nazvati da daju podršku kampanji, te će biti organizovana ulična akcija, u cilju prikupljanja što više potpisa i podrške.

Balkanska istrživačka mreža će također pripremiti radio i televizijske džinglove koji će biti poslati svim radio i TV stanicama, u cilju podizanja svijesti o ovom problemu.

Prema dogovoru, kampanja će početi u utorak, 25. juna ove godine, kada će biti organizovana konferencija za novinare.

Na sastanku AIS-a također je razgovarano o posjetama koje su obavljene u prethodnom periodu lokalnim zajednicama u Travniku i Istočnom Sarajevu, gdje je razgovarano o unaprjeđenju saradnje između medija i pravosudnih institucija.

Zaključeno je da je na sastanku u Travniku, koji je održan u tom gradu 16. maja ove godine, razgovarano o problemima novinara, koji proističu iz prakse anonimiziranja svih sudskih dokumenata.

Kao poseban problem je istaknuto da pravosudne institucije u Travniku vrlo rijetko objavljuju saopćenja ili organizuju konferencije za štampu, te da Kantonalni sud raspored suđenja objavljuje sa brojem predmeta, a ne imenima optuženih, što otežava praćenje novinarima.

Na sastanku održanom u četvrtak, 13. Juna u Istočnom Sarajevu također je zaključeno kako treba raditi na razvijanju kvalitetne saradnje i popravljanju službenih kanala u komunikaciji između medija I pravosuđa kako bi građani dobili pravovremene i objektivne informacije o suđenjima.

Novinari su istakli da i dalje postoji velika zatvorenost pravosudnih institucija prema medijima, te povlaštenost određenih medija pri dobivanju informacija, dok su glasnogovornici tužilaštava iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva kazali novinari često pogrešno interpretiraju njihove izjave.

Članovi AIS-a će ove godine obaviti još dvije posjete lokalnim zajednicama.

    This post is also available in: English