Članak

Pogubljenja u Orahovcu i Kozluku

13. Juna 2013.00:00
Zaštićeni svjedok Tužilaštva RM-269 posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1995. bio u dvjema školama u selima kod Zvornika iz kojih je stotine zarobljenih Muslimana iz Srebrenice odveden

This post is also available in: English

o na strijeljanje.

U pisanoj izjavi uvedenoj u dokaze, RM-269 opisao je kako je 14. jula 1995. bio kod osnovne škole u selu Orahovac, zajedno sa vojnim policajcima i drugim vojnicima Zvorničke brigade VRS-a.

Precizirao je da je kod škole vidio poručnika Dragu Nikolića, načelnika za bezbjednost ove brigade. Nikolića je Tribunal 2010. nepravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

RM-269 je izjavio da su bošnjački muškarci bili zatvoreni u sali, a poslije nekoliko sati vezani i kamionima odvoženi u pratnji vojnih policajaca.

Nekoliko minuta pošto bi kamion otišao, svjedok bi začuo pucnje. Isto se ponavljalo sve dok u fiskulturnoj sali više nije bilo muslimanskih muškaraca. Vojni policajci rekli su RM-269 da su zarobljenici pobijeni.

Prema optužnici protiv Mladića i ranijim presudama Tribunala, srpske snage su 14. jula 1995. u blizini škole u Orahovcu ubili oko 1.000 srebreničkih Muslimana. 

Mladić, u to vrijeme komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, kao i za druge zločine u BiH. 

RM-269 izjavio je da je 15. jula 1995. bio poslat u školu u selu Ročević, u kojoj su bili zatvoreni muslimanski muškarci. U blizini škole vidio je beživotna tijela.

Zarobljenici su iz škole odvezeni u kamionima, a RM-269 je kasnije čuo da su pogubljeni u Kozluku. Prema optužnici i ranijim presudama, VRS je u Kozluku ubila oko 500 Muslimana dovedenih iz škole u Ročeviću.

RM-269 će svjedočenje na suđenju Mladiću nastaviti 14. juna. 

Prije početka njegovog svjedočenja, svjedok Optužbe Zoran Malinić opisao je obraćanje generala Mladića zarobljenim Muslimanima na fudbalskom igralištu u selu Nova Kasaba kod Srebrenice 13. jula 1995.

Tadašnji major VRS-a, Malinić je, kao komandant bataljona Vojne policije pri Glavnom štabu VRS-a, obezbjeđivao oko 1.200 zarobljenika u trenutku kada se u popodnevnim časovima pojavio general Mladić.

“General Mladić je ušao među zarobljenike, nije bio ispred njih… Čuo sam dio onoga što je rekao… Načelno, govorio je o ratu, Aliji Izetbegoviću, da ljudi stradaju na osnovu nepromišljenih odluka. Rekao je da se zarobljenici ne trebaju plašiti, jer će se vratiti svojim domovima i biti razmijenjeni… General Mladić je, po završetku govora, dobio aplauz od zarobljenika”, posvjedočio je Malinić, koji je iskaz dao uz mjere zaštite lika.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English