Članak

Snimci zarobljavanja i ubijenih

7. Juna 2013.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, tužioci su prikazali film beogradskog novinara Zorana Petrovića Piroćanca na kojem se vide tijela desetina srebreničkih Muslimana, ubijenih u selu Kravica kod Bratunca, dva dana nakon što je u julu 1995. V

This post is also available in: English

ojska Republike Srpske (VRS) zauzela Srebrenicu.

Nekoliko desetina ubijenih ispred skladišta u Kravici snimio je Petrović tog dana iz automobila u prolazu, dok je odjekivala rafalna paljba, a srpski vojnici se kretali okolo.

“Ima i mrtvih muslimanskih vojnika”, čuje se na snimku Petrovićev komentar.

Automobil u kojem je bio Petrović vozio je Ljubomir Borovčanin, u to vrijeme zamjenik komandanta Brigade specijalne policije Republike Srpske. 

U aprilu 2010. Tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora zato što nije spriječio masovno ubistvo u Kravici i što je time pomogao ubistvo, istrebljenje i progon Muslimana iz Srebrenice.

Petrovićev film – koji je 17. jula 1995. prikazan na beogradskoj televiziji Studio B – detaljno je komentarisao istražitelj Haškog tužilaštva Tomasz Blaszczyk, koji je sudijama dao informacije o mjestima, ličnostima i zbivanjima koji su na njemu zabilježeni.

U Petrovićevom filmu su snimljeni trenuci predaje desetina Muslimana koji su pokušali da se iz obruča oko Srebrenice šumom probiju ka Tuzli. 

Po optužnici, VRS je većinu muslimanskih zarobljenika kasnije strijeljala. 

Mladić, koji je bio komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je da su počinioci ubistava u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici bili pripadnici policije, a ne VRS-a. Svjedok Blaszczyk je to potvrdio.

Zastupnik Odbrane je tvrdio i da su pucnji koji su se čuli na snimku u okolini skladišta mogli poticati od borbe srpskih snaga sa pripadnicima Armije BiH (ABiH) koji su iz obruča oko Srebrenice pokušali da se probiju šumom ka Tuzli. 

Blaszczyk je izjavio da je sukoba bilo 13. jula prijepodne, ali ne i poslijepodne, kada je film snimljen. 

Advokat Ivetić je nazvao pretjerivanjem izjavu jednog vojnika VRS-a koji na filmu kaže da se predalo 3.000 do 4.000 Muslimana. 

Blaszczyk je, međutim, ostao pri iskazu da raspoloživi dokazi potvrđuju da je 13. jula 1995. godine VRS imala toliko muslimanskih zarobljenika.

Suđenje generalu Mladiću – koji je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a – biće nastavljeno u ponedjeljak, 10. juna.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English