Članak

Presuda Željku Ivanoviću 17. juna

3. Juna 2013.00:00
U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je za optuženog Željka Ivanovića predložilo kaznu dugotrajnog zatvora, a Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Suda BiH presudu će izreći 17. juna.

Tužilac Dubravko Čampara je naveo da je van sumnje dokazano da je optuženi Ivanović 13. jula 1995. učestvovao u sprovođenju Srebreničana na području Bratunca, odnosno od Sandića do skladišta Zadruge u selu Kravica, te da je, dok su zarobljenici ubijani, stajao na stražnjoj strani skladišta s namjerom da onemogući bijeg.

Prema optužnici, Ivanović je bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

“Petar Mitrović kaže da je lično bio iza skladišta, da je bio sa Željkom Ivanovićem i još dvojicom pripadnika”, rekao je tužilac.

On se pozvao i na iskaz zaštićenog svjedoka I3, koji je kazao da je optuženi bio iza skladišta dok su ubijani zarobljenici.

Tužilac je rekao da je u skladištu u Kravici ubijeno oko hiljadu Srebreničana koji su zarobljeni nakon 11. jula 1995. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u decembru 2012. ukinulo prvostepenu presudu kojom je Ivanović osuđen na 13 godina zatvora.

Branilac Petko Pavlović je kazao da zaštićeni svjedok I3 nije vjerodostojan. On je dodao da je ovaj svjedok dao više izjava u vezi sa ubistvima u Kravici, a da u nekim Ivanovića nije ni spominjao.

Kako je naveo branilac, zaštićeni svjedok I3 u jednoj izjavi je naveo da je optuženi Ivanović ubijao ljude, pa mu se poslije izvinjavao, a isto se dešavalo i drugim osobama.

Pavlović je sugerisao članovima Apelacionog vijeća da povjeruju u iskaz koji je Mitrović dao na suđenju, istaknuvši da njegov iskaz koji je dao u istrazi “nije uzet na propisan način”. Iskaz ovog svjedoka dat u istrazi, kako je rekao branilac, nije sniman, a neke rečenice navedene u zapisniku on nije mogao izgovoriti zbog “nivoa obrazovanja”.

Mitrović je osuđen na 28 godina zatvora zbog učešća u zločinima u Kravici.

Amer Jahić


This post is also available in: English