Članak

Poznat po udaranju nogama

27. Maja 2013.00:00
U nastavku suđenja Vojinu Lukiću za zločine nad civilima počinjene u Doboju, oštećeni Šaban Ibraković je rekao da ga je optuženi dva puta pretukao u Okružnom zatvoru.

This post is also available in: English

Ibraković je kazao da je u dobojski zatvor doveden polovinom juna 1992. godine, te da ga je u jednu prostoriju odveo njemu nepoznat stražar.

“Kasnije sam saznao da se zove Vuković. Odmah me počeo zlostavljati. Udarao me kablom. Tu sam čuo da je Vuković rekao: ‘Vojine, šta ti čekaš.’ Ne znam da li me tada tukao Lukić. Nakon tih zlostavljanja, preuzeo me Miroslav, čuvar u zatvoru, koji me dovukao u jednu prostoriju u kojoj je bilo 25 ljudi iz sela Dragalovci”, ispričao je Ibraković, koji je prije rata bio zaposlen u dobojskoj policiji.

Svjedok je naveo da je prije rata, kao radnik SUP-a, dobro poznavao optuženog, kao i njegovog brata i ostalu familiju, te opisao kako ga je tukao Lukić.

“Vojin je došao po mene i izveo me iz prostorije. Mislim da je bio pijan. Odmah me nečim udario. Pao sam. Njegova specijalnost je bila cipelarenje. Udarao me nogama po vratu, ramenima, nogama. Imao je tad i neki predmet, ali ne znam šta. Tad sam ga uhvatio za nogu”, kazao je Ibraković.

Dodao je da ga je Lukić još jednom pretukao poslije toga.

“Tad je stvarno bio pijan. Sa njim je tada bio i drugi čuvar koji me blago udario. Ne mogu reći ni da mi je šamar opalio. On je došao u konflikt s Lukićem i otišao. Vojin me pretukao. Sjećam se da sam ostalim zatvorenicima rekao: ‘Bože moj, Lukići su dobri ljudi, ne znam što mi ovo uradi.’ Mislim da je Vojin bio pod uticajem tog Vukovića”, ispričao je Ibraković.

Lukić, bivši stražar u Okružnom zatvoru u Doboju, optužen je da je više puta zlostavljao Šabana Ibrakovića u prostorijama zatvora, tako što ga je udarao debelim elektrokablom, nogama i rukama, od čega je Ibraković više puta gubio svijest.

Svjedok Tužilaštva Mustafa Kovačević je kazao da sa Ibrakovićem nije bio u istoj ćeliji u dobojskom zatvoru, ali da ga je viđao prilikom prisilnih radova u Osječanim i Rudanci na koje su odvođeni zatvorenici.

“Šabana je Lukić životinjski premlatio. Nismo mogli to da vidimo, ali su se čuli jauci sa hodnika. Čulo se i prozivanje zatvorenika, jer je to bilo glasno. Čuo sam i od drugih zatvorenika o tim događajima. Čudili smo se kako je Šaban preživio”, kazao je Kovačević.

Suđenje se nastavlja 10. septembra.

Povezani članci

31. Decembra 2013.

Vojin Lukić oslobođen krivice

23. Decembra 2013.

Lukiću presuda 31. decembra

27. Novembra 2013.

Šamari u dobojskom zatvoru

Arnes Grbešić


This post is also available in: English