Članak

Iznesene žalbe na presudu Sakibu Dautoviću

23. Maja 2013.00:00
Iznoseći žalbu na presudu kojom je Sakib Dautović osuđen na šest i po godina zatvora za zločin počinjen na području Velike Kladuše, Optužba je predložila veću kaznu. Odbrana je zatražila oslobađanje optuženog ili ponovno suđenje.

This post is also available in: English

Federalni tužilac Dragan Stupar kazao je pred Vrhovnim sudom FBiH kako ostaje kod žalbe u kojoj je Kantonalno tužilaštvo u Bihaću zatražilo da se Dautoviću izrekne strožija kazna.

Odbrana se žalila zbog povreda krivičnog postupka, povreda krivičnog zakona, te nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Predložila je da optuženi bude oslobođen ili da se presuda ukine i suđenje ponovi.

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću u maju prošle godine, Dautović je proglašen krivim jer je 18. juna 1994. iz logora Drmaljevo, zajedno s još nekoliko pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna (NOAPZB), priveo 12 civila u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši, gdje su ih teško fizički zlostavljali.

U augustu iste godine, Dautović je učestvovao i u odvođenju 15 logoraša iz Drmaljeva, među kojima je bio i Rasim Erdić, koji je podlegao uslijed zlostavljanja. Prema presudi, on je bio vođa interventne grupe za obezbjeđenje objekata i lica Ministarstva odbrane i Vojne policije NOAPZB-a.

Tokom iznošenja žalbe, Odbrana je naglasila da je u prvostepenom postupku optuženom bilo uskraćeno pravično suđenje.

“Tokom cijelog postupka, prava Odbrane su bila na minimumu. Odbrana je saslušala jednog svjedoka, a ostale prijedloge Odbrane Sud je odbio. To se i ne spominje u presudi”, kazala je Tatjana Savić, braniteljica optuženog.

Ona je također naglasila kako Optužba nije dokazala postojanje oružanog sukoba, već se to u optužnici smatralo općepoznatim.

Fedralni tužilac je predložio da žalba Odbrane bude odbijena kao neosnovana, naglasivši kako smatra da prava Odbrane nisu povrijeđena.

“Smatramo da je Sud pravilno iznio činjenično stanje”, rekao je Stupar.

Vrhovni sud FBiH naknadno će donijeti odluku o žalbama.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English