Članak

Svjedoci Odbrane opovrgavali izjave Poljakovića

22. Maja 2013.00:00
U nastavku suđenja za maltretiranje ratnih zarobljenika Teritorijalne odbrane (TO) u Smolući (općina Lukavac), pred Kantonalnim sudom u Tuzli svjedoci Odbrane su prilikom suočenja sa Nadilom Poljakovićem negirali njegove izjave.

This post is also available in: English

Poljaković, koji je 25. marta ove godine svjedočio kao svjedok Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK), izjavio je da je nakon što su ga zarobili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), prvo premlaćen kundakom puške u glavu, te da je potom izgubio svijest.

“Zarobio sam dva vojnika VRS-a i poveo ih prema našoj komandi. Nakon par stotina metara pješačenja, osjetio sam jak udarac u glavu kundakom puške. Prilikom pada ugledao sam Slavka Stankovića, koji me je udario. Izgubio sam svijest i sljedeće čega se sjećam bio je logor u Smolući. Od tada imam i oštećenje lobanje”, ispričao je Poljaković.

Slavko Stanković je, kao svjedok Odbrane, pokušao da opovrgne izjave Poljakovića, istaknuvši da nije bilo nasilja prilikom zarobljavanja.

“Čistio sam rov kada sam ugledao Poljakovića i naredio mu da se preda. Nakon toga je u svjesnom stanju pješačio i nije bio udaran niti vezan”, kazao je Stanković.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli tereti Milorada Cvijanovića zvanog “Mićko”, Milorada Cvijanovića sina Milana, Svetomira Ilića i Vasu Ilića za zločine nad zarobljenicima počinjene na području općine Lukavac u junu i julu 1992. godine.

Nakon Stankovića, slične iskaze u kojima su opovrgavane izjave Poljakovića dali su i svjedoci Miodrag Vuković, Stojan Milanović, Lazar Simeunović i Nemanja Stanković.

“Ostajem pri svom ranijem iskazu da Nadil Poljaković nije bio bez svijesti i da je na nogama priveden. Kada je bio uhapšen, na licu je imao jednu ogrebotinu”, rekao je Lazar Stanković.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. august.

Admir Muslimović


This post is also available in: English