Članak

Zaštita prava optuženih ili javnog interesa

17. Maja 2013.00:00
Usprkos napretku koji je ostvaren u protekle dvije godine, i dalje postoje određeni nedostaci u saradnji između medija i pravosudnih institucija u Travniku, zaključeno je na prvom ovogodišnjem sastanku Asocijacije izvještača sa suda (AIS).

This post is also available in: English

Na sastanku održanom u četvrtak, 16. maja – kojem su prisustvovali predstavnici Kantonalnog suda i tužilaštva u Travniku, Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), OSCE-a i desetak novinara – izraženo je zadovoljstvo napretkom u saradnji sa pravosuđem koji je ostvaren u proteklom periodu, ali je istaknuto da je potrebno nastaviti raditi na poboljšanjima.

Novinari SBK-a su izrazili posebno zadovoljstvo saradnjom sa Kantonalnim tužilaštvom u Travniku, kazavši da je glasnogovornik te institucije dostupan medijima i voljan da odgovara na upite.

S druge strane, novinari su otkrili da MUP i Kantonalni sud nemaju glasnogovornika, što u određenim situacijama usporava saradnju.

Također je istaknuto da pravosudne institucije vrlo rijetko ili nikako ne objavljuju saopćenja ili organizuju konferencije za štampu, te da Kantonalni sud raspored suđenja za narednu sedmicu objavljuje sa brojem predmeta, a ne imenima optuženih, što otežava praćenje novinarima.

Na sastanku se posebno razgovaralo o praksi anonimizacije sudskih odluka kao o problemu u saradnji sa pravosuđem. Predstavnici Kantonalnog suda su izrazili stav kako je praksa anonimiziranja dokumenata suda i tužilaštva, u cilju zaštite ličnih podataka optuženih osoba, pravilna, jer bi u suprotnom došlo do kršenja ljudskih prava ovih osoba.

Nasuprot tome, novinari su kazali da se na ovaj način onemogućava pravo javnosti da dobije uvid u rad pravosuđa i istovremeno krše ljudska prava novinara.

Predstavnici AIS-a su također istakli da anonimiziranje sudskih presuda predstavlja kršenje Zakona o krivičnom postupku, koji nalaže da su suđenja javna, osim u iznimnim okolnostima, te onemogućava pravosuđu da služi kao korektiv u društvu, odnosno da javnim presudama utiče na to da se umanji rizik od ponavljanja zločina.

Novinari Srednjobosanskog kantona su kazali da usprkos praksi anonimiziranja, oni uspijevaju dobiti lične podatke osumnjičenih i optuženih osoba kroz neformalne izvore, ali je izražena potreba ojačavanja službenih kanala za dobivanje informacija.

S obzirom da su predstavnici pravosudnih institucija istakli da problem u saradnji predstavlja i slaba obrazovanost novinara o radu sudova i tužilaštava, predstavnica AIS-a je prisutnim novinarima održala i kratko predavanje o osnovama profesionalnog sudskog izvještavanja.

Naredni sastanak AIS-a bit će organizovan u Istočnom Sarajevu.

    This post is also available in: English