Članak

AIS: Peticija protiv izmjena zakona

17. Maja 2013.00:00
Na sastanku Asocijacije izvještača sa Suda (AIS) dogovoreno je da će biti pokrenuta peticija protiv prijedloga izmjene Zakona o slobodi pristupa informacijama, kojim bi se znatno ograničio pristup novinarima.

This post is also available in: English

Članovi AIS-a izrazili su na sastanku održanom u Sarajevu u utorak, 14. maja, nezadovoljstvo novim prijedlogom za izmjene i dopune Zakona o slobodi pristupa informacijama, kojim bi se novinarima i javnosti onemogućio pristup velikom broju informacija, u cilju zaštite ličnih podataka.

S obzirom da je tekst predloženog zakona trenutno u fazi javnog razmatranja, AIS je dogovorio da će poslati mišljenje Parlamentu BiH u kojem će izraziti stav kako će novi prijedlog zakona onemogućiti rad novinara i samim tim zaustaviti uvid javnosti u rad vlasti i institucija.

Dogovoreno je, također, da će biti pokrenuta javna kampanja i peticija, te da će AIS tražiti podršku udruženja novinara, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih osoba, kako bi se pokušalo osporiti usvajanje ovih izmjena.

U cilju povećanja javnog interesa za ovu temu, dogovoreno je da će se kroz pisanje i priloge BIRN-a BiH, BH Radija 1 i Federalnog radija o ovom problemu pokušati izazvati reakcija građana.

Na sastanku je također bilo govora o praksi anonimizacije dokumenata u Sudu i Tužilaštvu BiH, te je zaključeno da se ove institucije i dalje pridržavaju prakse anonimiziranja svih odluka i presuda, usprkos preporukama Evropske Unije (EU) na posljednjem strukturalnom dijalogu, koji je održan u Brčkom u aprilu ove godine.

Naime, eksperti EU su istakli da je potrebno pronaći balans između zaštite ličnih podataka i postojanja iznimnog javnog interesa za određena krivična djela.

S obzirom da Sud BiH trenutno radi na izmjenama pravilnika o anonimiziranju, na sastanku AIS-a je izražena nada da će kroz te izmjene biti riješen problem anonimiziranja, ali je istaknuto da je i dalje potrebno riješiti problem neobjavljivanja optužnica Državnog tužilaštva, te izdavanja samo deset minuta audio i video snimaka sa ročišta.

Predstavnica AIS-a i glavna i odgovorna urednica BIRN-a BiH Erna Mačkić najavila je da će u predstojećem periodu dogovoriti razgovor sa glavnom tužiocem Goranom Salihovićem kako bi se raspravili problemi u saradnji između medija i ove institucije.

Također je najavljeno da će krajem godine biti organizovana Regionalna konferencija o odgovornosti medija i pravosudnih institucija, na koju će biti pozvani eksperti za slobodu pristupa informacijama i sudije Haškog tribunala i Evropskog suda za ljudska prava, koji će govoriti o značaju javnosti sudskih postupaka.

U zaključku sastanka dogovorena je agenda prvog ovogodišnjeg sastanka AIS-a sa medijima i pravosuđem u Travniku.

    This post is also available in: English