Članak

Kojić osuđen na tri godine za zločine u Bosanskom Šamcu

30. Aprila 2013.00:00
Okružni sud u Doboju osudio je Dragoljuba Kojića na tri godine zatvora za zločine nad civilima u julu 1992. godine u Bosanskom Šamcu.

This post is also available in: English

Kojić, bivši pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, proglašen je krivim što je u julu 1992. godine uz prijetnju u tri navrata silovao jednu ženu bošnjačke nacionalnosti u selu Zasavica u okolini Bosanskog Šamca.

„Vijeće je prihvatilo izjavu oštećene koja je detaljno opisala šta joj se dogodilo u selu Zasavica gdje su u izolaciji bili stanovnici nesrpske nacionalnosti. To je kod oštećene izazvalo psihičke probleme koje i danas ima i zbog kojih se liječi“, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Radmila Stančić.

Kako je rekla Stančić, olakšavajuće okolnosti za izricanje kazne ispod zakonskog minimuma su protok vremena od izvršenja djela i što je optuženi otac jednog djeteta, dok je kao otežavajuće okolnosti cijenjeno što je oštećena tri puta silovana.

Oštećena je sa imovinsko – pravnim zahtjevom za odštetu upućena na parnični postupak, dok je Kojić oslobođen plaćanja troškova postupka zbog lošeg imovnog stanja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English