Članak

Ponuđena zgrada kao jemstvo

26. Aprila 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za optuženog Nihada Bojadžića, u kojem se nalazi već skoro tri i po godine. Bojadžićeva Odbrana usprotivila se ovom prijedlogu, tražeći njegovo puštanje na slobodu uz mjere zabrane i jemstvo.

This post is also available in: English

Pritvor za Bojadžića, bivšeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), zatražen je u predmetu za zločine počinjene u Jablanici, u kojem je optužen za premlaćivanje, seksualno zlostavljanje i silovanje hrvatskih zarobljenika u drugoj polovini 1993. godine.

U drugom predmetu, Bojadžiću se sudi i za ubistva Hrvata u selu Trusina kod Konjica, a zbog čega mu je i određen pritvor u kojem je od novembra 2009. godine.

Tužiteljica Vesna Budimir je kao prvi razlog produženja pritvora navela strah da bi Bojadžić mogao pobjeći u Novi Pazar u Srbiji, čije državljanstvo ima. Prema njenom mišljenju, optuženog za BiH ne veže ništa, navodeći da je otišao u penziju, te da je zaprijećena kazna dugogodišnjeg zatvora dovoljan motiv za bjekstvo.

S druge strane, braniteljica Vasvija Vidović je rekla da je Bojadžić upoznat sa optužbama za seksualno zlostavljanje još 2000. godine, kada je izjavu davao haškom istražiocu. Izjave da optuženog ništa ne veže za BiH ona je ocijenila strašno uvredljivim.

Vidović je istakla da visina zaprijećene kazne ne može biti valjan osnov za pritvor, napominjući da su iz pritvora puštani optuženi i sa većom zaprijećenom kaznom. Odbrana je predložila i jemstvo kao garant da Bojadžić neće pobjeći, odnosno stambeno-poslovnu zgradu u vlasništu njegovog prijatelja, procijenjenu na oko 746.000 maraka.

“Obećavam da se neću kriti i da bez odobrenja neću napustiti boravište”, izjavio je Bojadžić na zahtjev Sudskog vijeća.

Tužiteljica je odgovorila da ne prihvata ponuđeno jemstvo, kao i da se protivi mjerama zabrane.

Kao drugi razlog ostanka optuženog u pritvoru, Budimir je navela uticaj na svjedoke u predmetu za zločine počinjene u Jablanici.

Kako je rekla tužiteljica, Bojadžić u ovom predmetu nije uticao na svjedoke, napominjući da je za vrijeme istrage bio u pritvoru. Po puštanju iz pritvora, smatra ona, optuženi bi uticao na svjedoke, navodeći da se to dešavalo u predmetu za zločine u Trusini kada je provođena istraga.

Braniteljica Edina Rešidović je navela da nije dokazano da je optuženi utjecao na svjedoke. Iako su određeni svjedoci tražili zaštitne mjere, ona je rekla da to ne mora značiti da imaju strah od optuženog.

Kao treći razlog za produženje pritvora tužiteljica je navela da bi zbog boravka optuženog na slobodi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira. Vidović je predložila mjere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja boravišta i kontaktiranja sa osobama povezanim sa predmetom.

Odluku o produženju pritvora, koji Bojadžiću ističe 28. aprila, Sud BiH donijet će naknadno.

Prije ovoga, Bojadžićeva Odbrana je navela da su ranije upućene teške optužbe na njihov račun, a što je navedeno i u ovom prijedlogu za produženje pritvora. Posebno su se osvrnuli na iskaz zaštićenog svjedoka B, koji je rekao da se Bojadžićeva Odbrana finansira od međunarodne organizacije koja se bavi rasturanjem droge, dodavši da Tužilaštvo nije provjeravalo ove navode.

Ocijenivši da se radi o monstruoznim lažima, Odbrana je zatražila da se o ovome sprovede istraga.

“Ako istraga utvrdi da to nije tačno, onda onaj koji to koristi vrši zloupotrebu položaja”, rekla je Rešidović.

Budimir je dodala da je svjedok B govorio pod zakletvom, kada se mora govoriti istina. Također je istakla i da je ona nazivana lažovom, islamofobom i slično.

Amer Jahić


This post is also available in: English