Članak

Odbijena apelacija Nihada Bojadžića

30. Aprila 2019.15:25
Ustavni sud BiH odbio je apelaciju Nihada Bojadžića na presude kojim je osuđen na ukupno 15 godina zatvora za zločine u Trusini kod Konjica i Jablanici.

This post is also available in: English

“Odbija se kao neosnovana apelacija Nihada Bojadžića podnesena protiv presuda Suda Bosne i Hercegovine od 29. decembra 2016. i 31. decembra 2015. godine”, stoji u odluci Ustavnog suda.

U odluci se navodi da je Bojadžić apelaciju Ustavnom sudu podnio jer smatra da su prvostepeni i drugostepeni sud pogrešno i nepotpuno utvrdili činjenično stanje, čime mu je onemogućeno pravo na “pravično suđenje”.

“Sud BiH je u odgovoru, u vezi s apelantovim navodima o povredi prava na suđenje pred nepristranim sudom, naveo da su navodi o tome da su oba vijeća bila ‘personalno sastavljena od sudaca koji su se morali izuzeti’, istakao da se radi o gotovo identičnim navodima koje je apelant iznio tijekom prvostepenog i drugostepenog postupka i u odnosu na koje je Sud BiH u više navrata davao konkretne odgovore, kroz odgovarajuće odluke i to kako pretresno, odnosno Apelacijsko vijeće, tako i Opća sjednica Suda”, navedeno je u odgovoru na apelaciju.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH, za zločin u Trusini osuđen je na 15 godina zatvora, a za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici na deset, te mu je Sud izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English