Članak

Nihadu Bojadžiću deset godina za zločine u Jablanici

13. Jula 2018.13:27
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH Nihada Bojadžića na ukupno deset godina zatvora za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

This post is also available in: English

Bojadžić je proglašen krivim da je skupa s drugim vojnikom Armije BiH počinio silovanje 1993. godine i za to mu je izrečena kazna zatvora od šest godina.

Prema presudi, Bojadžić je zajedno s još jednim nepoznatim vojnikom ABiH u kamionu u Jablanici 1993. silovao zatočenicu “D”, dok je drugi vojnik silovao zatočenicu “H”.

Presudom je po devet tačaka optužnice proglašen krivim za neočovječno postupanje, maltretiranje i zlostavljanje ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) – u Jablanici i za to mu je izrečena kazna od pet godina zatvora.

Apelaciono vijeće je Bojadžiću za ova dva djela izreklo jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić kazao je da je Državno tužilaštvo dokazalo navode optužnice.

“Sud nalazi da je van razumne sumnje dokazana krivica optuženog”, rekao je Begić.

Bojadžić je, prema presudi, tokom 1993. u više navrata, zajedno s drugim pripadnicima Armije BiH (ABiH), udarao zatvorenika “C”, kojem je jedne prilike zabio nož u butinu te mu, kako je utvrđeno presudom, pucao pored glave nanijevši mu tako teške psihičke povrede.

“U Muzeju ‘Bitka na Neretvi’ Bojadžić je 28. jula 1993. tukao Maria Zeleniku, a zatim mu rekao: ‘Nećeš ti tako lako umrijeti’, nakon čega ga je tjerao da ljubi hrvatsku zastavu kojom ga je kasnije davio”, kazao je sudija Begić.

S obzirom da je Bojadžić u drugom predmetu početkom prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica 1993., Begić je rekao da mu se za zločine u Jablanici i Trusini izriče jedinstvena kazna od 15 godina zatvora.

Bojadžić je prvostepenom presudom iz aprila 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika u Jablanici te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 tačaka optužnice oslobođen.

Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.

Admir Muslimović


This post is also available in: English