Članak

Optuženi sa čarapom na glavi

23. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, dvije svjedokinje Tužilaštva BiH su kazale kako su 9. maja 1992. godine u selu Glogova, u grupi drugih vojnika, vidjele optuženog Najdana Mlađenovića sa “čarapom” na glavi.

This post is also available in: English

Svjedokinja Abida Ibišević se prisjetila 9. maja 1992., kada je ujutro vojska došla ispred njihove kuće i istjerala nju i svekra napolje.

“Dok smo išli putem s drugim komšijama, čula sam pucanj i tada sam vidjela svekra kako pada”, rekla je Ibišević, istaknuvši da je zajedno s grupom mještana “stjerana do tržnog centra”, gdje je bilo nekoliko vojnika i žena po nadimku Bela.

U momentu dok su stajali, svjedokinja je, kako tvrdi, vidjela da su prozvali nekog komšiju i odveli ga iza kuće, gdje se čuo pucanj. Zatim su još neke muškarce, kazala je Ibišević, prozvali i odveli iza obližnje zgrade, gdje su ih tukli.

“Odjednom smo vidjeli kako se vraćaju vojnici s tim muškarcima i na samo nekoliko metara od nas su ih ubili”, rekla je ona.

Svjedokinja je ispričala kako je do mjesta gdje su stajali, kod tržnog centra, došao i optuženi Mlađenović.

“Prišao je Beloj, skinuo masku sa glave, poljubili su se i rekao joj je: ‘Uspjeli smo, rodice’”, kazala je svjedokinja, pojasnivši da zna sigurno da je to bio Mlađenović jer je “odrasla i dijelila hljeb s njim”.

Nakon nekog vremena, žene i djeca su ušli u autobus, odakle je svjedokinja vidjela kako Bela izvodi iz autobusa petnaestogodišnjeg dječaka i kolje ga.

Mlađenović i Živković su optuženi da su 3. i 9. maja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na sela Hranča i Glogova (općina Bratunac) hapšenjem, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem i uništavanjem imovine civilnog bošnjačkog stanovništva počinili zločin protiv čovječnosti.

Druga svjedokinja, Šaha Muminović iz zaseoka Adžići u selu Glogova, rekla je da je bila među mještanima koji su 9. maja stjerani u komšijinu njivu, gdje je vidjela optuženog Mlađenovića.

“Iz pravca Hranče došla je vojska, i gospodin Mlađenović je bio s njima. Prvo je optuženi rekao: ‘Ovo sve treba poklati’, a zatim je neko od vojnika to ponovio”, kazala je Muminović.

Na upit Dejana Bogdanovića, branioca optuženog, da svjedokinja opiše čarapu koju je na glavi imao Mlađenović, ona je rekla da se ne sjeća, ali da su mu se vidjele oči i nos.

Na upit Minke Kreho, članice Sudskog vijeća, koje su boje oči Najdanu Mlađenoviću, svjedokinja je odgovorila “crne”.

Suđenje se nastavlja 7. maja.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English