Članak

Zarobljenici iz Tinje bez povreda

28. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci odbrane izjavili su da u zatvoru u Smolući nije bilo maltretiranja i zlostavljanja zarobljenih pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Tinja.

This post is also available in: English (English)

Svjedok Risto Jovanović rekao je da nije primjetio nikakve povrede ni na jednom od zarobljenih pripadnika TO Tinja u ljeto 1992. godine.

“Dva puta sam posjetio zatvor u svojstvu predsjednika Kriznog štaba u Smolući, odnio hranu i pribor za brijanje i zadržao se petnaestak minuta”, kazao je Jovanović.

Jovanović je negirao da je bio primoran da brani Nadila Poljakovića, kojeg je poznavao od ranije, od drugih pripadnika TO-a. 

“On je u zapisniku napisao o meni sve u superlativu, ali to nije tačno”, rekao je Jovanović.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli tereti Milorada Cvijanovića zvanog “Mićko”, Milorada Cvijanovića sina Milana, Svetomira Ilića i Vasu Ilića za zločine nad zarobljenicima na području općine Lukavac u junu i julu 1992. godine.

Svjedok Dušan Krstić rekao je da je bio prisutan prilikom zarobljavanja Nadila Poljakovića, ali je negirao navode koje mu je predočio branilac Miodrag Stojanović, prema kojima je bio primoran da štiti Poljakovića.

“Drago mi je što me pominje u tom kontekstu, ali ja nemam veze sa tim. Niti sam ga odvezivao, niti mu pomagao”, rekao je Krstić.

Na pročitanu izjavu da je zajedno sa još jednom ženom tukla zarobljenog Edina Malkića, svjedokinja Snježana Mitrović izjavila je da ga uopšte ne poznaje.

“U aprilu 1992. otišla sam u Kikindu i tamo bila šest mjeseci”, kazala je Mitrović, nakon čega je tužiteljica Alma Džaferović zatražila suočenje svjedokinje sa Edinom Malkićem. 

Maltretiranje zarobljenika bošnjačke nacionalnosti negirao je i svjedok Ljubomir Todorović, tadašnji komandant ratnog štaba u Smolući.

“Dosta puta sam prolazio pored dvorišta gdje je bio zatvor i viđao ih, a nikakve povrede nisam vidio. Nikad mi niko nije rekao, niti sam zatekao da ih je neko tukao ili vrijeđao”, kazao je Todorović.

On je dodao da u garažu nikada nije išao sam, nego s pratnjom. Todorović je kazao i da je razmjena četiri zarobljena pripadnika TO Tinja bila organizovana na njegovu inicijativu.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 28. marta.

Adelina Hadžić


This post is also available in: English (English)