Članak

Zarobljenici nisu maltretirani u Smolući

26. Marta 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin protiv zarobljenika u selu Smoluća (općina Kalesija), osam svjedoka Odbrane izjavili su je da je prema zarobljenim pripadnicima Teritorijalne odbrane (TO) iz Tinje (općina Srebrenik), postupano prema pravilima i da nisu čuli d

This post is also available in: English

a ih je bilo ko tukao i povrijeđivao.

Svjedok Lazar Simeunović kazao je da je Nadila Poljakovića, jednog od zarobljenih pripadnika TO iz Tinje, preuzeo 25. juna 1992. godine i vodio ga četiri kilometra.

“Niko ga nije ni čvokom udario”, kazao je Simeunović i dodao da je zarobljeni Poljaković bio samo malo izgreban po licu.

Svjedoci Miodrag Vuković i Stojan Milanović kazali su da im je zadatak bio “samo da sprovedu zarobljenog Poljakovića do komande u Smolući” te da on tom prilikom “nije čak bio ni vezan, a kamoli zlostavljan”.  

Poljaković je jedan od četiri zarobljena pripadnika TO koji su, prema optužnici, od 25. juna do 29. jula 1992., bili maltretirani od strane pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Za ovaj zločin optuženi su Milorad Cvijanović Mićko, Milorad Cvijanović (sin Milana), Svetomir Ilić i Vaso Ilić. U optužnici je navedeno i da su nakon dovođenja zarobljenika u Smoluću, zarobljene tukli nogama, rukama, palicama, noževima i kundacima pušaka.

Branilac Miodrag Stojanović svjedocima je predočio zapisnike iz istrage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz marta 2009. godine, gdje je, između ostalog, navedeno da je Poljaković bio maltretiran, razapet na vrata i vezan žicom. Svjedoci su to negirali.

Svjedok Stanislav Jovanović, koji je 1992. godine kao apsolvent medicine bio prisiljen raditi u improvizovanoj ambulanti u Smolući kao ljekar, rekao je da je u više navrata previjao zarobljenog Edina Malkića, ranjenog u predjelu slabina.

“Zbog njegove pozicije zarobljenika čak smo ga i tješili i pružili mu svu pomoć”, kazao je Jovanović i dodao da se ne sjeća da je Malkić imao drugih povreda.

Svjedok Žarko Mičić rekao je da je “bio sitna riba” i negirao navode da je želio pomoći zarobljenom Avdi Hodžiću, suprotstavivši se jednom pripadniku VRS-a.

“Teško je bilo garantovati bilo kome sigurnost”, kazao je svjedok Vlado Todorović, koji je 1992. u Smoluću došao iz kasarne Husinska buna u Tuzli, u činu kapetana Vojske Jugoslavije (VJ).

Svjedok Todorović je kazao da je u tom periodu oformio vojni sud i zatvor u Smolući, te da nikada nije bio obaviješten da su zarobljenici bili maltretirani.

“Svetomir Ilić je bio nadležan za bezbjednost zatvorenika”, kazao je Todorović čije je suočavanje sa Nadilom Poljakovićem zatražila tužiteljica Alma Džaferović.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. mart.

Adelina Hadžić


This post is also available in: English