Članak

Nije vidio optuženog u napadu

19. Marta 2013.00:00
Na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću za zločin počinjen u selu Stupni Do, svjedok Odbrane je kazao kako tokom napada nije vidio optuženog.

This post is also available in: English

Svjedok Vjekoslav Grabovac, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je kako ostaje kod svog iskaza datog 3. marta 2011. godine, te je ponovio da je napad na selo Stupni Do počeo rano ujutro, ne preciziravši datum, ali da tog dana nije vidio optuženog.

“Dobio sam zadatak da povedem grupu od 20 do 25 vojnika, koju je predvodio Dominik Ilijašević, na kotu Veliki kamen, i onda smo čuli puškaranje iz pravca Stupni Do”, kazao je Grabovac.

Dominik Ilijašević zvani Como osuđen je pred Kantonalnim sudom u Zenici na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području općina Vareš i Kiseljak, uključujući i ubistva u Stupnom Dolu.

Na pitanje Nedima Dobojlića, branioca optuženog, da li poznaje Čurtića, svjedok je odgovorio da ga nikada nije vidio, pa ni toga dana kada je bio napad.

Prema optužnici, Čurtić je kao vodič dijela jedinice “Maturice”, kojom je zapovijedao Miroslav Anić, 23. oktobra 1993. godine doveo vojnike do sela Stupni Do. Čurtić je optužen da je nakon napada na selo udario i opljačkao Muameru Mahmutović i Besima Parangalaja.

Prije napada na Stupni Do, rekao je Grabovac, oko četiri sata ujutro bilo je postrojavanje, koje je obavio Ivica Rajić, i onda su tri grupe krenule, dodavši da ne zna gdje su dvije druge grupe otišle.

Ivica Rajić, bivši komandant Druge operativne grupe HVO-a u Operativnoj zoni Središnja Bosna, osuđen je pred Haškim tribunalnom na 12 godina zatvora nakon priznanja krivice za zločine počinjene 1993. u Stupnom Dolu.

Suđenje će biti nastavljeno 15. aprila.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English