Članak

Zatraženo produženje pritvora i mjera zabrane

11. Marta 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se produži pritvor Safetu Kovačeviću te mjere zabrane još četvorici optuženih za ratne zločine počinjene u Bihaću i Cazinu.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo je nakon potvrđivanja optužnice zatražilo da se Kovačeviću produži pritvor, kao i mjere zabrane za optužene Huseina Begića, Muhameda Anadolca, Abida Ljubijankića i Sabahudina Hafurića.

Anadolac, Ljubijankić, Hafurić i Begić, bivši pripadnici Petog korpusa Armije BiH (ABiH), i Kovačević, bivši pripadnik Vojne policije Petog korpusa ABiH, optuženi su da su u martu 1995. godine počinili ratni zločin na području Bihaća i Cazina.

Kovačevićev branilac zatražio je da se njegovom branjeniku ukine pritvor i odrede mjere zabrane, kao i ostalim optuženima.

“Mom branjeniku su oduzeta oba pasoša, bosanski i hrvatski, i time je spriječen da bilo gdje ode”, kazao je branilac Hasan Veladžić.

Ostali branioci su zatražili da se promijeni mjera zabrane kretanja Begiću, Anadolcu, Ljubijankiću i Hafuriću tako da se ne odnosi na područje BiH ili eventualno na Unsko-sanski kanton (USK), zbog komunikacije s braniocima.

“Ja sam u Sarajevu, a moj branjenik je u općini Bihać i onemogućen nam je kontakt”, rekao je Kerim Čelik, branilac optuženog Anadolca.

Odluka o pritvoru i mjerama zabrane će biti donesena naknadno.

Sutkinja Vesna Jesenković je kazala i kako će Sudsko vijeće odlučiti o prijedlogu Odbrane optuženog Huseina Begića da se ovaj predmet prebaci na mjesno nadležni sud u Bihaću.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English