Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Beganović negirao krivnju

5. Februara 2013.00:00
Redžep Beganović zvani Redžo izjasnio se pred Kantonalnim sudom u Bihaću da nije kriv za zločin na području Cazina.

This post is also available in: English

Tužilaštvo tereti Beganovića da je, kao pripadnik 4. brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), u decembru 1993. godine nečovječno postupao prema civilnom stanovništvu i pokušao silovati jednu maloljetnu osobu.

Kako se navodi u optužnici, Beganović je zajedno s Hazimom Keranovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i Amirom Ćoralićem, koji je nedostupan organima gonjenja, fizički zlostavljao Ferida Čovića, jer je, kako se navodi, njegov sin Enes bio pripadnik Petog korpusa Armije BiH.

Beganović je s Keranovićem i Ćoralićem, kako se navodi, nasilu izveo iz kuće dvije maloljetne osobe, koje su odvezli do naselja Tržac.

Prema navodima optužnice, on je maloljetnu osobu izveo iz vozila i počeo joj trgati odjeću kako bi je silovao, ali je to spriječio Hazim Keranović. Dalje je navedeno da je Amir Ćoralić nakon teškog seksualnog zlostavljanja prisilio drugu maloljetnu osobu na seksualni odnos.

Optuženi Beganović, koji pored bosanskohercegovačkog ima i dansko državljanstvo, došao je iz Danske kako bi prisustvovao ročištu za izjašnjenje o krivnji.

Termin početka suđenja bit će naknadno zakazan.

Dž.D.

This post is also available in: English