Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Udarci nogama, rukama i kundakom

20. Decembra 2012.00:00
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Tuzli u nastavku suđenja za zločine počinjene u Smolući na području općine Lukavac, ispričao je kako je gotovo svakodnevno tučen tokom zarobljeništva 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Hazim Zukić je ispričao da je zarobljen 7. jula 1992. i odveden u garažu u Smolući, gdje su se već od prije nalazili Nadil Poljaković i Avdo Hodžić, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Srebrenik.

“Milorad Cvijanović, policajac, došao je sljedeći dan. Udarao me nogom i kundakom. Prvo je udarao Poljakovića kundakom po glavi deset do 15 puta, od čega se on onesvijestio. Onda je počeo da udara mene. Nisam mogao da jaučem jer sam gubio dah, a boljelo me čitavo tijelo”, prisjetio se Zukić.

Prema njegovom iskazu, u garažu je često dolazio i optuženi Svetomir Ilić.

“Izveo je Nadila Poljakovića i mene napolje. Upitao me znam li smotati cigaretu, a kad sam rekao da ne znam, on je to učinio. Kad smo popušili, počeo me je tući. Stavio mi je pištolj u usta i rekao da će me ubiti ako padnem, a pritom me je udarao”, naveo je Zukić.

Milorad Cvijanović zvani Mićko i Svetomir Ilić zvani Sveto optuženi su sa Miloradom (Milan) Cvijanovićem i Vasom Ilićem, bivšim pripadnicima TO-a, za zlostavljanje zatočenika u selu Smoluća od 25. juna do 29. jula 1992. godine.

Zukić je kazao da je u zarobljeništvu proveo 20 dana, a da je petog dana u garažu došla grupa u kojoj je bio Vaso Ilić.

“Meni je dao policijsku palicu kako bih udarao Nadila i Avdu po tabanima. Nisam htio. Oborio me. Udario sam nekoliko puta u tabane, ali on nije bio zadovoljan jačinom pa ih je nastavio udarati po leđima”, ispričao je svjedok.      

Nastavak suđenja je 28. decembra, kada bi trebali svjedočiti Aleksandar Jović i Alija Sutović, vještak neuropsihijatar.

A.H.

This post is also available in: English