Članak

Dosadašnji rezultati i budući planovi

22. Novembra 2012.00:00
Članovi Asocijacije izvještača sa suda (AIS) održali su sastanak u Sarajevu na kojem je razgovarano o rezultatima posjeta lokalnim zajednicama, te o planovima za narednu godinu.

Erna Mačkić i Mirela Huković-Hodžić, članice AIS-a, obavijestile su učesnike sastanka o problemima u saradnji između pravosudnih institucija i medija u Istočnom Sarajevu. Naime, kako je rečeno, na sastanku održanom 20. novembra u toj zajednici zaključeno je da je potrebno educirati predstavnike medija i pravosudnih institucija, da znaju koje informacije mogu dati u javnost i kako da ih novinari prenesu u skladu s etičkim principima.

AIS je zaključio i da Okružni sud i tužilaštvo u Istočnom Sarajevu imaju negativnu praksu odbijanja izlaska u javnost, osim putem pisanih odgovora, što elektronske medije dovodi u problematičan položaj. Istaknuto je da dio razloga za ovu praksu leži u tome da su u prošlosti određeni mediji nekorektnim izvještavanjem izazvali strah i odbojnost kod predstavnika pravosuđa.

Učesnici sastanka su zaključili da, iako je djelimično razumljiv stav pravosudnih institucija, on ne može biti opravdanje za zatvorenost, te da se sudije i tužioci moraju obratiti Regulatornoj agenciji za komunikacije ili Vijeću za štampu. Dodatni problem stvara činjenica da Okružni sud nema glasnogovornika, te da sva saopćenja i odnose s javnošću radi sam predsjednik Suda.

“Pravosuđe mora biti javno. Tužioci i sudije su javne osobe čije plate idu iz budžeta i zato njihov rad mora biti transparentan javnosti”, zaključila je Anisa Sućeska-Vekić, direktorica BIRN-a BiH.

S obzirom da su predstavnici AIS-a u toku ove godine posjetili i Brčko, Orašje i Trebinje, gdje su se suočili sa sličnim problemima, u cilju stvaranja bolje komunikacije medija i pravosuđa dogovoreno je da će AIS u narednoj godini organizirati nekoliko edukativnih radionica.

U ovim radionicama bi, uz predstavnike AIS-a i BIRN-a, trebali učestvovati i predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu, te eventualno Centar za postkonfliktne studije. Na samim sastancima bi se odvojeno radilo sa sudijama i tužiocima – sa kojima bi bilo govora o tome kako je moguće pozitivno sarađivati s medijima – te novinarima, kojima bi bio naglašen značaj izvještavanja iz sudnica te profesionalnog i etičkog rada.

Zaključeno je i da će biti razmotrena mogućnost povezivanja sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VTSV) BiH u cilju educiranja tužilaca i sudija o radu s medijima.

Na sastanku AIS-a bilo je govora i o problemima anonimizacije sudskih dokumenata i presuda. Zaključeno je da je pozitivno što predstavnici pravosudnih institucija na lokalnom nivou također smatraju da to nije potrebno raditi, posebno kada su u pitanju presude.

Radi uključivanja medija da više izvještavaju o sudskim procesima, zaključeno je da će BIRN BiH u narednom periodu nastojati da više piše o problemima u lokalnim sredinama, te da će biti napravljene i radijske i TV emisije sa budućih sastanaka.

Učesnici su dogovorili da će finalni sastanak AIS-a u ovoj godini biti organiziran 14. decembra. Na ovom sastanku će biti prisutni i svi članovi AIS-a iz drugih gradova, te će biti pripremljen detaljan plan rada za narednu godinu.