Članak

Zajedničkim snagama do bolje saradnje

20. Novembra 2012.00:00
Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) u saradnji sa Asocijacijom izvještača sa suda (AIS) organizirala je sastanak predstavnika pravosudnih institucija u Istočnom Sarajevu i medija s tog područja, s ciljem uspostavljanja bolje saradnje kako bi građani dobili blagovremene i objektivne informacije.

Zaključak sastanka održanog 20. novembra ove godine jeste da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu spreman za uspostavljanje bolje saradnje s medijima.

Da bi se postigla bolja saradnja, zaključeno je, potrebno je educirati kako predstavnike medija, tako i pravosudnih institucija, da znaju koje informacije mogu dati u javnost i kako da ih novinari prenesu u skladu sa sudskim, tužilačkim, ali i novinarskom etikom.

U vezi sa anonimizacijom sudskih dokumenata i presuda zaključeno je da to nije potrebno raditi, posebno kada su u pitanju presude, jer javnost treba znati imena i prezimena počinilaca, radi prevencije da se takva djela više ne čine.

Kada je u pitanju Okružni sud u Istočnom Sarajevu, novinari mogu blagovremeno zatražiti od predsjednika Suda da odobri snimanje suđenja, što se vrlo često prihvati kako bi imali sliku iz sudnice. Novinari na web stranici ove institucije mogu pronaći i saopćenja za javnost kada je riječ o nekoj presudi i slično.

Na sastanku je zaključeno da se ta saopćenja objavljuju odmah nakon izricanja presude, kako bi bila aktuelna i kako bi ih medijske kuće mogle prenijeti.

Dosadašnja saradnja medija i predstavnika pravosudnih institucija je bila narušena zbog negativnih iskustava sudija i tužilaca s područja Istočnog Sarajeva. Tako da su tužioci i sudije odlučili da nema davanja intervjua ili snimanja izjava za elektronske medije, koji odgovore mogu dobiti samo pisanim putem.

Također, nedavanje izjava je posljedica i toga što, naprimjer, Okružni sud u Istočnom Sarajevu nema mogućnost upošljavanja glasnogovornika jer, kako kažu, nema predviđenih finansijskih sredstava za to.

Na pitanje da li je moguće to promijeniti, u Sudu u Istočnom Sarajevu kažu da u idućim godinama vjerovatno nije moguće. Zbog toga preostaje da rukovodioci pravosudnih institucija daju informacije i time osiguraju transparentnost institucija u kojima rade.

Dosadašnju praksu, osobito kada su u pitanju teška krivična djela – kako kažu u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu – spremni su promijeniti, ali isto tako očekuju da će novinari faktografski izvještavati, bez izvrtanja činjenica i dodavanja ličnog mišljenja.

Radionica u Istočnom Sarajevu je jedna u nizu koje je BIRN BiH u saradnji sa AIS-om organizirao ove godine na području cijele BiH, s ciljem povećanja transparentnosti pravosudnih institucija i odgovornosti medija.

Radionice su organizirane uz pomoć Fondacije Konrad Adenauer.