Članak

Zajednički problemi u lokalnim zajednicama

15. Novembra 2012.00:00
Na sastanku Asocijacije izvještača sa suda (AIS) razgovarano je o posjetama Brčkom, Orašju i Trebinju u proteklom periodu, u cilju poboljšanja saradnje lokalnog pravosuđa i medija, kao i budućim planovima.

Kako je rečeno na sastanku u Sarajevu u srijedu, 14. novembra ove godine, u protekla dva mjeseca AIS je posjetio Brčko, Orašje i Trebinje, gdje su održani sastanci s predstavnicima pravosuđa, istražnih organa, OSCE-a (Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi) i medija, u cilju poboljšanja njihove međusobne saradnje.

Zajednički problem u svim ovim zajednicama, kako je pojašnjeno, jeste nedostatak znanja novinara o tome kakve informacije i kada mogu tražiti od pravosuđa, kao i nedostatak inicijative tužilaštava i sudova u Brčkom, Trebinju i Orašju da ostvare kontakt s javnosti.

Na sastanku u Brčkom, koji je održan 30. oktobra ove godine, zaključeno je da se novinari susreću s problemima u pristupu informacijama iz Osnovnog suda Brčko Distrikta i Apelacionog suda Brčko Distrikta zbog nedostatka javnog rasporeda suđenja, nemogućnosti dobijanja snimaka iz sudnice i anonimizacije presuda.

Za razliku od Državnog suda i ostalih sudova u kantonima i Republici Srpskoj, koji proces anonimizacije sudskih odluka provode od ove godine, Brčko Distrikt to radi već dvije godine, a mediji i pravosuđe su saglasni da taj proces dovodi do problema u komunikaciji. Oni su istakli nadu da će se riješiti problem anonimizacije, nakog čega bi i pravosudne institucije u Brčkom odbacile ovu praksu.

Na sastanku u Orašju zaključeno je da transparentnost pravosudnih institucija Posavskog kantona nije na zavidnom nivou, prvenstveno zbog činjenica da ne postoje glasnogovornici pravosudnih institucija koji bi sarađivali s medijima.

Predstavnici pravosuđa i medija u Trebinju – na sastanku održanom 13. novembra – također su istakli slične probleme te naglasili probleme nedostatka informacija. Na sarajevskom sastanku AIS-a pojašnjeno je da će krajem novembra ove godine biti održan i sastanak u Istočnom Sarajevu s predstavnicima pravosuđa i medija, čime će biti završen ovogodišnji plan radionica na terenu.

Do kraja godine, kako je rečeno, planirano je i okupljanje predstavnika AIS-a iz svih krajeva BiH, kako bi se razgovaralo o postignutom u protekloj godini i planovima za naredni period.