Članak

Trebinje: Potrebna veća transparentnost i edukacija

15. Novembra 2012.00:00
Novinari i predstavnici pravosudnih institucija u Trebinju su zadovoljni međusobnom saradnjom, ali se slažu da je treba poboljšati na način da se novinari više edukuju kada rade na izvještavanju o sudskim procesima.

This post is also available in: English

Također, predstavnici pravosudnih institucija su saglasni da trebaju povećati transparentnost, odnosno da saopšte informacije i kada one nisu zatražene od medija.

Bojan Stević, predsjednik Okružnog suda u Trebinju, kazao je da nemaju konferencije za štampu, ali da se jedanput godišnje sastaje sa novinarima, kada imaju priliku da im se, ukoliko nešto ne znaju, to pojasni.

Unatoč dobroj saradnji, Stević ističe da novinarima i urednicima nedostaje obučenosti za korektno, objektivno i profesionalno izvještavanje iz sudnice.

Okružni sud u Trebinju nema uposlenog glasnogovornika, već službenika za informisanje koji odgovara da li će informacije biti dostavljene ili ne. Predsjednik Suda pojašnjava da se u većini slučajeva novinarima obraća sudija, koji je ujedno predsjednik krivičnog odjeljenja, zato što on raspolaže sa najvećim brojem informacija koje može dati javnosti.

Novinari priznaju da vrlo često ne prate postupak do kraja, to jest da nemaju dosljednost u informacijama. Iako naglašavaju jako dobru saradnju sa glasnogovornikom Stanice službe bezbjednosti Trebinje, kažu da se time davanje informacija o nekom slučaju ili postupku najčešće završava.

Razlog je prije svega što smatraju da, naprimjer, suđenja za ratne zločine trebaju da prate novinari koji su uposleni u javnim emiterima, a ne u komercijalnim stanicama, premda priznaju da sigurno postoji zainteresiranost građana, kako za suđenja za ratne zločine, tako i za ostala krivična djela koja su usko vezana za zajednicu u kojoj žive.

Kada je u pitanju Okružno tužilaštvo u Trebinju, novinari ističu da mogu dobiti vrlo malo informacija, ali potvrđuju da su svjesni da se provode istrage i da ih ne žele narušiti. Tako da saradnju sa sekretarom koji obavlja ujedno i funkciju službenika za informisanje smatraju dobrom.

Radionica u Trebinju je održana 13. novembra sa ciljem povećanja transparentnosti pravosudnih institucija i odgovornosti medija. Radionicu je organizirala Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u saradnji sa Asocijacijom izvještača sa suda (AIS), uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.

    This post is also available in: English