Članak

Orašje: Potrebno osigurati transparentnost

7. Novembra 2012.00:00
S ciljem povećanja transparentnosti pravosudnih institucija, kao i odgovornosti medija na području Posavskog i Tuzlanskog kantona, Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH) i Asocijacija izvještača sa suda (AIS) održali su sastanak 6. novembra ove godine u Orašju.

This post is also available in: English

Sastanak je rezultirao nekolicinom preporuka nakon što je zaključeno da transparentnost pravosudnih institucija nije na zavidnom nivou. Razlog toga je prije svega što ne postoje glasnogovornici pravosudnih institucija koji bi surađivali s medijima i davali im informacije.

Budući da predstavnici pravosudnih institucija ističu da ne postoje sredstva iz kojih bi bio plaćen glasnogovornik, zaključak je da se rukovodioci pravosudnih institucija više angažiraju kada je u pitanju vidljivost provođenja zakona.

Kako bi se to ostvarilo, predloženo je da se Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) oglasi prema svim kantonalnim, okružnim i pravosudnim institucijama Brčko Distrikta – da su dužni povećati transparentnost, odnosno organizirati konferencije za novinare, slati saopćenja novinarima ili organizirati kratke brifinge na kojima bi novinari bili upoznati s njihovim radom.

Također, predstavnici pravosuđa i medija s područja Posavskog i Tuzlanskog kantona su suglasni da se treba ujednačiti praksa u vezi s anonimizacijom dokumenata, jer se ne zna ni šta, ni kako se anonimizira, ili da se uvede neka druga praksa kada je u pitanju objavljivanje optužnica i sudskih dokumenata.

Kada je u pitanju saradnja medija i policije, na sastanku je zaključeno da je ona na zavidnom nivou, te da prakse glasnogovornika policije mogu poslužiti pravosudnim institucijama kao primjer kako komunicirati s medijima.

Vrlo često, kako kažu, mediji imaju informacije dok na nekom slučaju radi policija, a kada ih preuzme tužilaštvo ili kasnije sud, odnosno kada se podigne ili potvrdi optužnica, teško je dobiti informacije šta se dešava ili u kojoj je fazi nešto.

U Tužilaštvu Posavskog kantona ističu da su spremni za saradnju s medijima, ali vrlo često nisu u mogućnosti jer nemaju nekoga ko bi to preuzeo pošto tužioci rade na konkretnim predmetima.

Također, naglašeno je da su i neki mediji neprofesionalni i vrlo često površni kada je u pitanju izvještavanje o radu pravosudnih institucija. Predstavnici medija smatraju da korektno rade svoj posao, ali da ne mogu utjecati na urednike, koji vrlo često, ne poznavajući pravosudnu tematiku ili izraze, izvuku neke zaključke koji nisu u skladu s profesionalnim i etičkim standardima.

Sastanak u Orašju je jedan u nizu koje BIRN i AIS organiziraju kako bi se poboljšala suradnja medija i pravosudnih institucija, a posebno kada su kantonalni i okružni sudovi i Sud Brčko Distrikta, sukladno implementaciji Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, dobili jako veliki broj predmeta koje trebaju završiti.

    This post is also available in: English