Članak

Lokalno pravosuđe – Karan-Ilić: Uznemirena i uplašena

16. Oktobra 2012.00:00
Prva tri svjedoka Odbrane na suđenju Moniki Karan-Ilić pred Osnovnim sudom u Brčko Distriktu kazala su da je optužena početkom maja 1992. godine bila u kući svog oca, ponekad uplašena i uznemirena.

This post is also available in: English

Stana Ilić je ispričala da je krajem aprila 1992. kod nje došla Monika, te da su, s njenom starijom prijateljicom, zajedno živjele do sredine maja iste godine.

“Sjećam se da je Monika nekoliko puta izlazila iz kuće kako bi razgovarala s majkom. Vraćala se uznemirena i uplašena jer joj je majka govorila da se vrati u kuću u kojoj je ona živjela, ističući da to od nje traži Goran Jelisić”, kazala je Stana Ilić, Monikina baka.
 
Monika Karan-Ilić je po osam tačaka optužena da je od početka maja do 10. jula 1992. godine u koncentracionom logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom svakodnevno mučila, nečovječno postupala te psihički zlostavljala civilno stanovništvo.

Goran Jelisić je u Haškom tribunalu 2001. osuđen na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

Borislav Ilić, otac optužene Monike, rekao je da je nakon razvoda njegova kćerka pripala supruzi, zbog čega je, kako je kazao, imao dosta problema jer se “nije na odgovarajući način brinula o njoj”.

“U namjeri da pomognem Moniki, koja je tada imala 16 godina, početkom maja 1992. doveo sam je svojoj kući sa željom da je prebacim za Srbiju. Međutim, sutradan sam već mobilisan i odmah sam otišao na liniju, gdje sam proveo sedam ili osam dana. Monika je cijelo vrijeme bila u mojoj kući s bakom i još jednom starijom ženom”, rekao je Ilić.

Dan prije njegovog povratka s linije, kazao je svjedok Ilić, Moniku je odvela njena majka te za nju nije čuo mjesec i po dana.

“Jednog dana u julu 1992. godine došao mi je Goran Jelisić i rekao: ‘Ja sam tvoj zet.’ Istjerao sam ga iz dvorišta. Ni sad ne vjerujem da je Monika mogla počiniti to što joj se stavlja na teret jer nikad prije rata nije pokazivala mržnju prema bilo kome ko je druge nacionalnosti”, kazao je otac optužene.

Kao treći svjedok Odbrane iskaz je dao Slobodan Tatomirov, prvi komšija Monikinog oca. On je rekao da je početkom i sredinom maja 1992. viđao Moniku jer je boravila u kući svog oca.

“Povremeno sam je viđao do sredine maja jer sam i ja odlazio na vojnu dužnost”, kazao je Tatomirov.
 
Nastavak suđenja zakazan je za 29. oktobar.

M.A.

This post is also available in: English