Članak

Lokalno pravosuđe – Brčko: Vještačenje svjedoka

10. Oktobra 2012.00:00
U nastavku suđenja Moniki Karan-Ilić za zločine počinjene u Brčkom, vještak Petko Grubač je ocijenio da predloženi svjedoci Tužilaštva Brčko Distrikta Halid Konjić i Izeta Elezović nisu sposobni da svjedoče zbog zdravstvenih problema.

This post is also available in: English

Na osnovu nalaza vještaka, tužiteljica Amela Mustafić je predložila da se pročitaju izjave koje su ovi svjedoci dali ranije tokom istražnog postupka.

Branilac Dragan Oparnica se nije složio sa ovim prijedlogom jer smatra da nema zdravstvenih prepreka da se ova dva svjedoka ne pojave pred sudom i svjedoče.

Odbrana je predložila da angažuje vlastitog vještaka, što je Sudsko vijeće, kojim predsjedava Muhamed Avdić, prihvatilo i naložilo da nalaz bude pripremljen do narednog ročišta.

Odbrana će do naredne sedmice dostaviti materijalne dokaze i imena osam svjedoka koje planira ispitati s ciljem dokazivanja nevinosti optužene.

Monika Karan-Ilić optužena je u osam tačaka da je 1992. godine u logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom učestvovala u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. oktobar.    
                                                                                                                                                                M.A.

This post is also available in: English