Članak

Bogdanović: Mala kazna ili zanemareni dokazi

22. Juna 2012.11:42
Tužilaštvo BiH zatražilo je veću kaznu za Velibora Bogdanovića, optuženog za ratne zločine počinjene u Mostaru, dok njegova Odbrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi.

This post is also available in: English

Bogdanović je u avgustu prošle godine osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i nezakonitog hapšenja 1993. u Mostaru. Optuženi se nije pojavio na izricanju prvostepene presude, pa je za njim raspisana potjernica.

Na žalbenoj sjednici pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Optužba je zatražila da Bogdanoviću bude izrečena veća kazna, ocijenivši da je Prvostepeno vijeće precijenilo olakšavajuće okolnosti.

“Sud je cijenio da je optuženi imao 22 godine u vrijeme izvršenja djela, da je u pitanju bila nezrelost i nepromišljeno djelovanje, da je otac troje djece, kao i da se 1995. godine izvinio oštećenoj. Smatramo da to ne može biti uzeto u obzir, jer optuženi tokom postupka nije pokazao da se kaje”, kazala je Remzija Smailagić, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Ona je istakla da u presudi kao otežavajuće okolnosti nisu cijenjene izražena bezobzirnost i okrutnost, što je “ostavilo trajne posljedice po psihičko zdravlje oštećene”.

Odbrana je žalbu uložila zbog bitnih povreda krivičnog postupka i Krivičnog zakona, te zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i visine kazne.

“Na temelju kojih dokaza je Sud zaključio da je optuženi Bogdanović sa drugim vojnicima ušao u stan i izvršio premetačinu i silovanje. Nesporno je da optuženi, u periodu kada je navodno počinio djelo, nije bio u Mostaru”, naglasila je Nada Dalipagić, braniteljica optuženog.

Ona je ukazala da Prvostepeno vijeće nije obrazložilo zbog čega nije cijenilo dokaze Odbrane da Bogdanović nije bio na području Mostara, već na liniji.

Prvostepenom presudom Bogdanović je proglašen krivim da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), s drugim naoružanim vojnicima u noći sa 25. na 26. maj 1993. ušao u stan bošnjačkog para u Mostaru te učestvovao u premetačini i otuđenju stvari.

Iste noći, kako je zaključilo Vijeće, prisilio je ženu na seksualni odnos, a njenog supruga s drugim vojnicima nezakonito odveo u zatvor “Heliodrom”.

Apelaciono vijeće, kojim predsjedava Redžib Begić, naknadno će donijeti odluku o žalbama na ovu presudu.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English