Članak

Budući koraci za potpune informacije

1. Juna 2012.00:00
Predstavnici Asocijacije izvještača sa suda (AIS) izrazili su zabrinutost zbog novonastale situacije kada je u pitanju dobijanje informacija iz državnih pravosudnih institucija, te dogovorili buduće korake i aktivnosti kako bi se povećala transparentnost i javnost dobila potpune informacije o suđenjima za ratne zločine.

This post is also available in: English

Na sastanku održanom u Sarajevu u četvrtak, 31. maja, novinari AIS-a su otkrili da su u posljednje vrijeme suočeni sa “otežanim radom” i velikim problemima u praćenju suđenja s obzirom da Državno tužilaštvo ne dostavlja optužnice javnosti, dok je Sud BiH donio pravilnik kojim je ograničen pristup informacijama.

Novinari su na sastanku pojasnili da “Pravilnik o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom suda i saradnji sa zajednicom” Državnog suda, kao i “Upute o načinu anonimizacije sudskih odluka, audio/video zapisa ročišta i drugog informativnog sadržaja” iz marta ove godine, značajno ograničavaju mogućnost pravilnog obavještavanja javnosti.

Prema Pravilniku Suda BiH, mediji sa suđenja mogu dobiti deset minuta snimka u audio ili video formi, dok se prema pravilniku o anonimiziranju u sudskim dokumentima, imena i prezimena pišu inicijalima, ali se štite i nazivi institucija, preduzeća, agencija i općina.

Članovi AIS-a na sastanku su dogovorili da će nastaviti sa zagovaračkom kampanjom protiv ovih odluka, te da će nastaviti pisati vijesti i analize koje se tiču problema dobijanja informacija od državnog pravosuđa.

Na sastanku je članovima predstavljena inicijativa Udruženja novinara BiH, Transparency Internationala i Balkanske istraživačke mreže BiH o upućivanju apelacije Ustavnom sudu BiH u vezi sa ovim odlukama Državnog suda.

Uz ovu inicijativu, članovi AIS-a su dogovorili kako će u narednom periodu nastojati da probleme izvještača sa sudova u BiH predstave Parlamentu BiH, kako bi se zastupnici mogli javno izjasniti o eventualnoj mogućnosti izmjena Zakona o ličnim podacima BiH. Predstavnici Fondacije Konrad Adenauer su iskazali interes da podrže ovu inicijativu AIS-a.

Učesnici sastanka su također dogovorili da će razmotriti mogućnosti pokretanja javne kampanje protiv odluka Suda i Tužilaštva BiH, kojima se ograničava pristup javnosti, kroz potpisivanje peticije, pokretanje Facebook stranice za komentare, te uključivanja drugih nevladinih organizacija u koaliciju zagovaranja izmjena ovih odluka.

Ovom prilikom članovi AIS-a su dogovorili i četiri nova sastanka u lokalnim sredinama između tamošnjih medija i pravosudnih institucija u cilju unapređivanja saradnje. Dogovoreno je da će članovi AIS-a posjetiti Odžak u septembru ove godine, a narednog mjeseca Trebinje. Posjeta Brčko Distriktu BiH zakazana je za novembar ove godine, dok će u prvoj sedmici decembra biti organiziran zajednički sastanak medija i pravosuđa iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

    This post is also available in: English