Članak

Lokalno pravosuđe – Milanović: Optuženi se nije pojavio

8. Februara 2012.00:00
Obnovljeno suđenje Mladenu Milanoviću za zločin na području Sarajeva odgođeno je pred Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na neodređeno vrijeme pošto se optuženi nije pojavio u sudnici.

This post is also available in: English

“Optuženom je poziv upućen u Austriju preko međunarodne pravne pomoći. Sud do danas nije dobio povratnu informaciju da je optuženi uredno primio poziv”, navela je Zorica Gogala, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Ona je dodala da će novi pretres biti zakazan nakon što Sud dobije informaciju da li je Milanoviću uručen poziv.

Refik Serdarević, Milanovićev branilac, kazao je da je prošle sedmice razgovarao sa svojim branjenikom i da mu je on rekao da nije dobio poziv.

Kantonalni sud u Sarajevu je u novembru 2008. godine oslobodio Milanovića optužbi da je, kao stražar u logoru “Bunker” u mjestu Semizovac (opština Vogošća), pretukao jednog zatvorenika bošnjačke nacionalnosti, te da je omogućavao pripadnicima vojnih i paravojnih formacija da ulaze i zlostavljaju civile.

Ovu presudu Vrhovni sud FBiH ukinuo je u aprilu 2011. godine i odlučio da će suđenje biti obnovljeno.

Milanović, koji ima austrijsko državljanstvo, uhapšen je u julu 2007. godine po nalogu Suda BiH, koji je nakon potvrđivanja optužnice ovaj predmet ustupio Kantonalnom sudu u Sarajevu. Nakon prvostepene oslobađajuće presude optuženi je pušten iz pritvora.

M.T.

This post is also available in: English