Članak

Lokalno pravosuđe – Ostojić: Potvrđivanje ranijih iskaza

28. Decembra 2011.00:00
Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica u blizini Vlasenice, svjedoci Odbrane kazali su da u cijelosti ostaju kod iskaza koje su prethodno dali pred Sudskim vijećem Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

This post is also available in: English

Suđenje Ostojiću počelo je iznova u augustu 2011. godine, nakon što je došlo do izmjene članova Sudskog vijeća. Na ovom ročištu su trojica svjedoka Odbrane kazala da ostaju kod iskaza koje su ranije dali u postupku protiv Zarija Ostojića.

Svjedoci Odbrane Jevo Golić, Admir Musić i Savo Jeftić su na pitanja Odbrane i Optužbe odgovorili da ostaju kod iskaza datih ranije, ne preciziravši datum davanja tih iskaza.

Okružno tužilaštvo tereti Zarija Ostojića da je tokom 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije pri specijalnoj jedinici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica.

Kako se navodi u optužnici, Ostojić je zajedno s drugim pripadnicima formacije iz logora Sušica izvodio Bošnjake, te ih udarao “policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama”.

Nastavak suđenja zakazan za 18. januar 2012. godine.

A.S.

This post is also available in: English