Članak

Ivanović: Odustali od svjedočenja Ljubomira Borovčanina

17. Novembra 2011.00:00
Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Odbrana optuženog je odustala od unakrsnog ispitivanja Ljubomira Borovčanina, jer samo ispitivanje ne bi moglo da se održi prije 2012. godine.

This post is also available in: English

 Petko Pavlović, branilac optuženog Ivanovića, kazao je da je Odbrani u interesu da uživo ispita nekadašnjeg komandanta združenih snaga jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Ljubomira Borovčanina, ali da je nakon razgovora sa njegovim braniocem saznao da se samo svjedočenje ne može obaviti najmanje za još dva mjeseca. 

“Prema posljednjim informacijama, Borovčanin je u fazi prebacivanja iz pritvorske jedinice u Haagu u zatvor u Dansku. Iako je načelno pristao da svjedoči, Odbrana smatra da je neizvjestan rok kada bi se ovo svjedočenje moglo obezbijediti, te iz tog razloga odustajemo od unakrsnog ispitivanja ovog svjedoka”, objasnio je Pavlović.
 
Presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), Ljubomir Borovčanin je u junu 2010. osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u julu 1995. na području Srebrenice.

Tužilaštvo BiH će iskaz koji je Borovčanin dao u fazi istrage uvrstiti kao dokaz. Odbrana Ivanovića se ovoj odluci nije usprotivila.  

Željko Ivanović je optužen da je, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a RS-a, učestvovao u sprovođenju kolone Srebreničana od mjesta Sandići do skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (opština Bratunac), znajući da će biti pogubljeni.

Nakon njihovog zatvaranja, prema optužnici, Ivanović je zajedno sa ostalim pripadnicima Drugog odreda “stao u polukrug” iz kojeg je otvorena vatra na zarobljenike u skladištu.

Kako se dalje navodi u optužnici, Ivanović je izašao iz polukružne formacije koja je pucala na zatvorenike, te prošao iza zgrade skladišta s namjerom da onemogući eventualni bijeg zarobljenika kroz prozore na stražnjoj strani skladišta.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. novembar 2011. godine.

D.E.

This post is also available in: English