Članak

Vuković i Tomić: Pozivanje novih svjedoka

9. Novembra 2011.00:00
Na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo je prijedlog Odbranâ da se pozovu tri svjedoka.

This post is also available in: English

Odbrane optuženih Vukovića i Tomića zatražile su da se saslušaju tri nova svjedoka, među kojima je i Franc Kos, kojem se trenutno sudi pred Državnim sudom za učešće u genocidu u Srebrenici.

Prema navodima Odbranâ, ove osobe mogu se smatrati “očevicima” s obzirom da su sva trojica tokom rata bili prisutni na različitim lokacijama sa optuženima.

Apelaciono vijeće prihvatilo je prijedlog Odbranâ i najavilo da će ovi svjedoci biti pozvani na naredno ročište.

Nadalje, Odbrana je zatražila da se u sudski spis prihvate utvrđene činjenice iz predmeta Ljubomira Borovčanina pred Haškim tribunalom.

Apelaciono vijeće kazalo je da će odluka o prihvatanju utvrđenih činjenica biti donesena naknadno. Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora u junu prošle godine zbog učešća u zločinima u Srebrenici.

Sud BiH je u aprilu prošle godine izrekao nepravosnažnu presudu kojom je utvrđeno da su Vuković i Tomić učestvovali u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Prema prvostepenoj presudi, Vuković i Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) iz Šekovića, bili su osuđeni na po 31 godinu zatvora.

Uvažavajući žalbe Tužilaštva BiH i Odbranâ optuženih, Apelaciono vijeće je u junu ove godine ukinulo prvostepenu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Naredno ročište zakazano je za 16. novembar 2011. godine.

O.O.

This post is also available in: English