Članak

Lokalno pravosuđe – Ašonja i Đerić: Oštećeni bez povreda

4. Novembra 2011.00:00
U nastavku suđenja Milivoju Ašonji i Iliji Đeriću pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, svjedoci Odbrane kazali su da nisu primijetili nikakve povrede na oštećenom Eminu Plehi u aprilu 1994. godine.

This post is also available in: English

Jovan Cvijetić, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da je vidio kada je Emin Pleho optuženog Iliju Đerića držao ispod ruke u selu Zemegresi (općina Rogatica) u aprilu 1994. godine, ali da nije primijetio nikakve povrede na Plehi.

“Ašonja i Đerić su pili taj dan. Došao sam do njihovog rova da ih pitam kad će razmjena. Kad je razmjena došla, njihov rov je bio bliži kamionu i oni su prvi krenuli, a ja sam otišao da uzmem stvari i krenuo sam za njima. Stigao sam ih i vidio kako Pleho drži ispod ruke Đerića, a tu je bio i Ašonja. Nisam vidio da je Pleho tučen”, kazao je Cvijetić.

Cvijetić je dodao da su drugi vojnici Ašonju i Đerića utovarili u kamion, dok je Pleho, zajedno sa drugim civilima, ostao na putu.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Milivoja Ašonju i Iliju Đerića, nekadašnje pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), da su u aprilu 1994. godine na području općine Rogatica, u selu Zemegresi, fizički zlostavljali civile Emina Plehu i Ramiza Katicu, koji su u to vrijeme bili zatočeni u logoru “Rasadnik”.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su fizički napali Plehu i Katicu u aprilu 1994. dok su radili na popravci puta.

Miloš Dragičević, nekadašnji komandir pozadinskog voda Rogatičke brigade VRS-a, rekao je da je oštećenog Plehu u aprilu 1994. godine viđao u Rasadniku, ali da na njemu nije primijetio nikakve povrede.

“Poznato mi je da je Pleho bio angažovan na popravci puta u selu Zemegresi. Po povratku, Pleho nije tražio nikakvu medicinsku zaštitu, nisam vidio povrede, niti mi je bilo ko od vojnika sugerisao da je bilo nekih dešavanja. Nakon mjesec ili dva, čuo sam da je nešto bilo, valjda je Emin Pleho sa Ilijom pio”, rekao je Dragičević.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. decembar ove godine.

A.S.

This post is also available in: English