Članak

Jević i ostali: Legitiman cilj

20. Septembra 2011.00:00
Vještak Richard Butler izjavio je u nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid u Srebrenici da zaštićena zona Srebrenica nije bila demilitarizovana i da je 28. divizija Armije BiH (ABiH) bila legitimni cilj.

This post is also available in: English

“U zaštićenoj zoni bila je 28. divizija pod komandom Nasera Orića, i to tri borbene brigade u Srebrenici i jedna u Žepi. Tu je bilo između pet i deset hiljada vojno sposobnih muškaraca, mada je pitanje koliko ih je imalo oružje”, rekao je Butler.

Butler je dodao da su pripadnici 28. divizije ABiH izvodili borbene aktivnosti izvan zaštićene zone, posebno od marta do juna 1995. godine kako bi Vojska Republike Srpske (VRS) što manje mogla biti angažovana na drugim mjestima.

Naser Orić je u julu 2008. oslobođen krivice pred Haškim tribunalom za zločine na području Srebrenice.

Butler je svjedočio na poziv Odbrane drugooptuženog Mendeljeva Đurića, kome se sudi – zajedno sa Duškom Jevićem, Goranom Markovićem i Neđom Ikonićem – za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva sa područja Srebrenice, te zarobljavanju i ubistvu više od 1.000 zarobljenika u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije RS-a, Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir voda.

Butler je kazao da je osnovna svrha Centra na Jahorini bila obuka pojedinaca, koji bi kasnije bili raspoređivani u borbene jedinice.

Kako je naveo Butler, dvije čete ovog centra bile su dio policijskih snaga angažovanih za vrijeme operacija u Srebrenici pod komandom Ljubomira Borovčanina, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora.

Butler je kazao da je operativnim planom “Krivaja 95” cilj operacija u Srebrenici bilo da se snage ABiH potisnu iz zaštićene zone i da se enklave Srebrenica i Žepa svedu na urbane dijelove ali da je kasnije odlučeno da srpske snage zauzmu Srebrenicu.

Butler je potvrdio da je bio formulisan plan za odlazak kolone sa vojnim snagama i civilima na teritoriju pod kontrolom ABiH, da su na putu vođena intezivna borbena dejstva, te da je i na jednoj i na drugoj strani bilo gubitaka.

“Teško je reći tačan broj stradalih u koloni, posebno uzimajući u obzir i minska polja. Procjena ima između 2.000 i 4.000 osoba koje su poginule, a koje se dovode u vezu sa kolonom”, izjavio je Butler.

Na pitanje kada je po njegovom mišljenju donesena odluka da zarobljenici iz Srebrenice budu pobijeni, Butler je izjavio da se to dogodilo između večeri 11. i jutra 12. jula 1995. godine.

Tužilac Ibro Bulić nije želio unakrsno ispitati Butlera, navodeći da bi to moglo biti u sukobu sa zakonom koji predviđa da ista osoba ne može na jednom suđenju svjedočiti i kao svjedok i kao vještak. Butler je ranije u ovom predmetu saslušan kao svjedok.

Suđenje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 26. septembra ove godine.

M.T.

This post is also available in: English