Članak

Lokalno pravosuđe – Ašonja i Đerić: Oštećeni ne traži kažnjavanje optuženih

19. Septembra 2011.00:00
Na početku suđenja Milivoju Ašonji i Iliji Đeriću, optuženima za fizičko zlostavljenje civila u selu Zemegresi (opština Rogatica), svjedok Optužbe je kazao da ne traži kažnjavanje optuženih.

This post is also available in: English

Emin Pleho, jedan od dvojice civila za čije se fizičko zlostavljanje terete Ašonja i Đerić, pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu kazao je da ne traži njihovo kažnjavanje, naglasivši da su bili u alkoholiziranom stanju.

“Ne tražim njihovo kažnjavanje, niti sam ih tužio”, kazao je Pleho, odgovarajući na pitanja Miodraga Stojanovića, branioca Ilije Đerića.

Prije saslušanja prvog svjedoka na ovom suđenju, pročitana je optužnica i Optužba je iznijela uvodne riječi u kojima je, između ostalog, navela da će saslušanjem dva svjedoka dokazati da su optuženi počinili djelo za koje se terete. Odbrana nije iznosila uvodne riječi.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Ašonju i Đerića, nekadašnje pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), da su u aprilu 1994. godine na području opštine Rogatica u selu Zemegresi fizički zlostavljali civile Emina Plehu i Ramiza Katicu, koji su u to vrijeme bili zatočeni u logoru “Rasadnik”.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su fizički napali Plehu i Katicu u aprilu 1994. dok su radili na popravci puta.

Pleho je, odgovarajući na pitanja Mirze Hukeljića, tužioca Okružnog tužilaštva u Sarajevu, ispričao da se sjeća da ga je Đerić udario u desno oko, dok je Ašonja pucao oko njegovih i Katicinih nogu.

Pleho je dodao da misli da ga Đerić nije udario namjerno, već se to desilo slučajno kada je “pošao da padne”.

“Bez ikakve namjere, on je pošao da padne, to je bio cirkus”, rekao je Pleho.

Tužilac Hukeljić je kazao da se Plehino svjedočenje pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu razlikuje od iskaza koji je dao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u septembru 2006. godine. Tužilaštvo je željelo da predoči zapisnik, ali Sud je odbio taj zahtjev jer zapisnik nije predložen u optužnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. septembar ove godine, kada je planirano da svjedoči Nermin Katica, sin Ramiza Katice, koji je u međuvremenu preminuo.
A.S.

This post is also available in: English