Članak

Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Presuda 4. jula

30. Juna 2011.00:00
U završnim riječima pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, Optužba je zatražila osuđujuću, a Odbrane oslobađajuću presudu za Nenada Tanasića i Tihomira Boroju, optužene za zločine počinjene nad civilima u tom gradu.

This post is also available in: English

Vijeće Okružnog suda u Banjoj Luci presudu će izreći 4. jula ove godine.

Branko Mitrović, okružni tužilac, istakao je da je “izvan svake razumne sumnje” dokazano da su optuženi 19. septembra 1995. godine u Banjoj Luci ubili Nazifu Šomić i pokušali ubiti njenog sina Muharema.

Muharema su tada, kao se dalje navodi u optužnici, neprekidno tukli i potom odvezli u banjalučko naselje Vrbanja, gdje su ga izbacili misleći da je mrtav. Tužilaštvo tvrdi da je Muharem bio pri svijesti i da je čuo kad jedan govori drugom: “Pucaj!”, a ovaj mu odgovara: “Šta ćeš pucati, vidiš da je gotov!?”

“Postoji veliki broj otežavajućih okolnosti na strani optuženih, jer su oni bili policajci koji su trebali štititi građane, a ne uraditi nešto ovako”, rekao je tužilac Mitrović.

Jovo Pilipović, Tanasićev branilac, rekao je da Optužba “nije našla nijedan dokaz koji njegovog branjenika povezuje sa ovim ratnim zločinom”.

“Nije dokazano da je Nazifa ubijena. Pored toga, Tužilaštvo tereti optužene i za pokušaj ubistva, ali nigdje nije prikazala ni da je Muharem povrijeđen”, rekao je Pilipović.

Miodrag Stojanović, advokat drugooptuženog, izjavio je da Okružno tužilaštvo “ništa nije dokazalo u ovom postupku”.

“Prema optužnici, ovaj događaj se desio 19. septembra, a većina svjedoka je rekla da je moj branjenik u to vrijeme bio na ratištu i nikako se nije mogao nalaziti u Banjoj Luci”, istakao je Stojanović.

Stojanović je dodao i da prepoznavanje nije izvedeno na zakonit način, jer je oštećeni Muharem prepoznao optužene između četiri osobe koje je privatno poznavao.

Prije iznošenja završnih riječi na ovom ročištu je iskaz dao Milan Suručić, bivši komandir čete policije za posebne namjene u kojoj je 1995. godine bio i optuženi Boroja, rekavši da je sa Borojom bio na području Martinbroda (općina Bihać) od 15. do 27. septembra 1995.

“Po povlačenju, naša četa se razbila i neki su krenuli u drugom smjeru. Među tim koji su krenuli u drugom smjeru bio je i Boroja”, rekao je Suručić.

G.O.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English