Članak

Lokalno pravosuđe: Uhapšena dvojica osumnjičenih zbog zločina u Brčkom

5. Maja 2011.00:00
Pripadnici brčanske policije uhapsili su dvije osobe koje Tužilaštvo Brčko Distrikta sumnjiči da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva u logoru Luka.

This post is also available in: English

Hapšenje dvojice osumnjičenih izvršeno je zbog postojanja sumnje da su u periodu od 1992. do 1995. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u logoru Luka u Brčkom.

Tužilaštvo Brčko Distrikta ih sumnjiči da su mučili, nečovječno postupali i nanosili velike patnje i povrede civilima bošnjačke nacionalnosti. Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni su Dražen Urošević i Dimče Ivčev.

Nakon hapšenja, dvojica osumnjičenih sprovedeni su u Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH, gdje su saslušani, nakon čega je Osnovnom sudu Brčko Distrikta podnesen zahtjev da im se odrede mjere zabrane.

Tužilaštvo Brčko Distrikta je, radi obezbjeđenja prisustva osumnjičenih daljnjem toku krivičnog postupka, podnijelo prijedlog za izricanje mjera zabrane, koje uključuju zabranu napuštanja boravišta i putovanja van BiH, kao i oduzimanja putnih isprava, te javljanja Policiji Brčko Distrikta svakih sedam dana.

Ukoliko budu prekršili predložene mjere zabrane, predložilo je Tužilaštvo, osumnjičenim treba biti određen pritvor kao strožija mjera obezbjeđenja prisustva.

M.A.

—————————————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English