Članak

Lokalno pravosuđe – Smajić: Potvrđena oslobađajuća presuda

2. Marta 2011.00:00
Izet Smajić, bivši pripadnik rezervne policije, pravomoćno je oslobođen krivice za ranjavanje vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u maju 1992. godine u Tuzli.

This post is also available in: English

Vrhovni sud Federacije BiH nije uvažio žalbene navode Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, te je potvrdio oslobađajuću presudu Izetu Smajiću.

Smajić, nekadašnji pripadnik samostalne jednice rezervne policije “Mosnik”, oslobođen je krivice da je 15. maja 1992. u Tuzli, prilikom izlaska kolone JNA iz kasarne “Husinska buna”, ranio Radovana Krstića.

Kantonalni sud u Tuzli je 22. novembra 2010. godine Smajića oslobodio krivice, ali je Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona uložilo žalbu zbog “pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”.

Odbrana je smatrala da žalba Kantonalnog tužilaštva treba biti odbijena jer nema dokaza da je Smajić počinio djelo koje mu se stavlja na teret.

 A.H.

———————————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English